keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

perusmättöä


Tänään oli niin sanottu määräpäivä. Aamulla juoksin hyvällä kululla 11km ja rullailin hotellin takana olevalla futiskentällä 6x100m. Päälle tein 2x10 syväkyykkyhpyt sekä 2x30 porrasnousut. Antero on keksinyt tuon jälkimmäisen hiljattain ja on itse testannut sen toimivuuden ennen kuin käskee urheilijoidensa tekemään liikettä. Tavoitteena on siis saada pakaroihin hiukan jytyä.

Jytyä haetaan myös huomenna, kun ohjelmaan oli merkattu aamulle lyhyitä mäkivetoja ja illalle tv-kova 7-8km. Ongelmana on että täällä on niin tasaista, mikä on harvinaista 2700m korkeudelle, että mäkiä ei tahdo löytyä. Tai löytyy, kun juoksee 10km Meksiko Cityn suuntaan kuten tänään tein illan puolipitkällä lenkillä. Pääsin juuri mäen alkuun kun piti jo kääntyä takaisin. Korkeimmillaan ylitettävät vuoret yltää reiluun kolmeen tonniin. Se La Marquesa, missä juoksimme viime sunnuntain pitkän lenkin on samoilla paikkeilla ja on suosittu viikonlopun viettokohde.

Tiistai oli oikein tehopäivä käännösten suhteen. Paukutin menemään swahilin käännöstä hyvällä rytmillä koko päivän. Tänään jopa satelikin hiuka eikä tarvinnut ulos mennä aurinkoa ottamaan. Sen verran piti päivällä hiukan jaloitella, että kävin Mäkissä lounaalla. Edullista oli ja ruoka ehti hyvin sulaa iltalenkkiin menessä.

Paljon on tullut CNN-uutiskanavaa seurattua viime päivinä. Ikävää toi mitä Japanissa on tapahtunut. Reilu vuosi sitten juoksin Chiba-Ekiden viestissä ja kuulin että Chiban kaupunkiin iski tsunami. Mulla on kisapaita täällä reissussa mukana ja olen pitänyt sitä pari päivää päällä tapahtuneen muistoksi.

Päivän kuvassa on hiukan pienempi luonnontapahtuma eli trombi, mitä täällä näkyy usein. Ilmeisesti kuumina päivinä ilmarintamat osuvat toisiinsa ja saavat aikaan pyörivän liikkeen. Voimistuessaan trombi voi olla aika kiusallinen.

9 kommenttia:

  1. Hyvä, että ehdit elämäsi aikana käydä Japanissa ja sait kokea heidän kestävyysjuoksufaniutensa, ystävällisyytensä, auttamisen halunsa jne. Nyt nimittäin näyttää siltä, ettei sinne ole asia "muutamaan vuoteen", koska maa on aivan hajalla. En ole alan asiantuntija, mutta käsittääkseni, jos ydinvoimalat lisäksi posahtavat oikein kunnolla ja radioktiivista ainetta pääsee pohjaveteen, niin se vesi on juomakelvotonta varmaan seuraavat 300 vuotta.

    VastaaPoista
  2. Hyvä Miika. Kunnon tatsi päällä. Jännä tosiaankin ettei mäkiä löydy tuossa korkeudessa. Et sinä(keuhkot) tosin varmaankaan kaipaakkaan niitä peruslenkeille :)

    Toivottavasti Z:tan ennustukset ei kuitenkaan käy toteen... sen verran kuitenkin arvostan sitä kansaa...

    VastaaPoista
  3. Hyvä meininki!

    Minulta ei onnistuisi enää kuin tuo lounas Mäkissä...

    Millainen on Mexicon ilma nykyään? Olimme 1995 3½-kuukautta Boulderissa ja tutustuimme jossain määrin mm. Arturo Barrioksen perheen kanssa. Arturo harjoitteli maaliskuun Los Angelisin maratonille ja käväisi helmikuussa 2-3 viikon korkeammanpaikan leirillä kotikulmilla. Hän sanoi, että Mexico Cityssä voi viipyä korkeintaan ½-päivää menettämättä terveyttä ilmansaasteisiin...

    Boulderista lähti tuolloin kohtuullisen nimekäs porukka Los Angelisiin: Arturon lisäksi Mark Plaatjes, Nadia Prasad ja Kirsi :-)

    Hyvää leirinjatkoa,

    t:Pasi Mattila

    VastaaPoista
  4. Hiukan ihmettelen tuota ilmansaasta fobiaa. Esim. Addis Abebaan verrattuna täällä on puhda ilma kuin Suomessa kesäisenä suvi-iltana. Kaupungin yllä tosin on saastepilvi, joka näkyi kun kävimme pyramideilla. Silti lenkeillä ei yskitä ym. Luulen, että autot ovat parempia ja käyttävät lyijytöntä bensaa enemmän kuin 90-luvulla. Onko siis jopa ilmanlaatu parantunut? Tolucan asukasluku on 2-3 miljoonaa eli ainakin porukkaa on enemmän.

    VastaaPoista
  5. Mikä oli Miikalla se iltatreeni vai oliko määräpäivä oikeesti 11km + rullat?

    t. mie(s)

    VastaaPoista
  6. Tarkkuutta rakas lukijani. Päivän iltalenkki löytyy teksistä lauseesta "Tai löytyy, kun juoksee 10km Meksiko Cityn suuntaan (ja takaisin) kuten tänään tein illan puolipitkällä lenkillä."

    Siis 10+10=20.

    VastaaPoista
  7. No niin oli joo... No tuosta voi arvuutella että se olis itte 20km... sortsit!

    sama

    VastaaPoista
  8. Pasi, Tolucan ilman kanssa ei tosiaan tuntunut olevan mitään ongelmia nykyään, mutta kuten sanoit, Mexico Cityssä kurkkua alkoi ikävästi karhentaa jo muutamassa tovissa.

    VastaaPoista
  9. Autot ovat varmaan kehittyneet ja ilmastoasiat otetaan paremmin huomioon kuin 15-20 v sitten.

    Todennäköisesti myös urheilijoiden tietoisuus on parantunut ja aikaisempaa fiksumpina ymmärtävät myös nämä asiat. Internetin aikakaudella pääsee onneksi tutustumaan olosuhteisiin etukäteen.

    Takana on onneksi (toivottavasti?) ne ajat, jolloin porukat palaavat pitkältä leiriltä ja sahattuaan edestakaisin jotain moottoritien laitaa niistävät seuraavat 3 viikkoa mustaa mönjää...

    Tsemppiä,

    t:Pasi

    VastaaPoista