perjantai 1. tammikuuta 2010

31. joulukuuta 2009 20:04:10

Torstaipäivä valkeni melkoisen tukkoisena. Eilen kovan treenin jälkeen alkoi kurkussa tuntua hiukan karheutta, joka ei kuitenkaan pahentunut. Yöllä joutui nieleskelemään jonkin verran ja taskusta löytyneet kurkkukarkit oli nopeasti syöty. Tänään päivällä yritin Addis Abeban apteekeista etsiä Strepsilsiä tai Vicksiä turhaan. Aamun lenkki suuntautui ensimmäistä kertaa golfkentälle. Aamuisinhan meillä on lupa siellä juosta ja noin puoli seitsemän aikaan olimme baanalla. Kentän nurmikko oli hyvä ja tasainen sekä yksi kierros oli noin 3km. Sen kun kolme kertaa kiersimme tuli ysi täyteen. Päälle vedimme 2x100m rivakasti ja huvikseen seurasimme miten syke laskee palautuksen aikana. Turhaan yritimme saada alle 120 lukemia vaikka minuuttikaupalla seisoskelimme paikoillaan. Suomessa lukema olisi ollut alle 100.

Aamupalan ja aamupuuron jälkeen odottelimme Henokin yhteydenottoa, joka oli mennyt seuransa kanssa treenaamaan radalle. Ohjelmassa oli muistaakseni 3x300/200 ja 150m siis nopeustyyppinen harjoitus. Taksikuski Getnet ja Henoks tulivat hotellillemme siinä kymmenen maissa ja lähdimme tutustumaan 5 miljoonan asukkaan Addikseen. Ensimmäinen kohde oli Hailen ostos/toimistorakennelma. Viileästi nousimme hissillä kahdeksanteen kerrokseen ja astelimme Hailen toimistoon. Meidät vastaanotti sihteeri, joka ilmoitti mestarin olevan matkoilla. Hän kehotti meitä palaamaan ensi viikolla. Otimme pari valokuvaa ja kiitimme. Seuraavaksi kävimme Etiopian Great Runin toimistolla, mistä arvelimme saavamme kopion kuuluisasta Endurance-elokuvasta. Valitettavasti heillä ei ollut tarjota apua, mutta tulihan sekin toimisto nähtyä. Marraskuun 22 päivä juostu maantiekymppi kokosi parikymmentätuhatta juoksijaa tänä vuonna.

Haile ja Alem Shoppingcenterissä sijaitsee lukuisia toimistoja sekä elokuvateatteri ja kuntosali. Alakerrassa oli myös urheiluliike, josta ei tällä kertaa löytynyt ostettavaa. Sitä sen sijaan löytyi kirjakaupasta, josta mukaan tarttui Addiksen kartta ja Amharan kielen aakkoset. Todella vaikea kieli voisin sanoa. Kirjakauppaa vastapäätä sijaitsee torialue, jossa on ne kuuluisat pengermät. Siellä jotkut urheilijat treenaavat pengermiä kiertäen. Lähempää keskustaa löytyi aarreaitta, eli Etiopian maajoukkueasujen myymälä. Urheilijat myyvät sinne ilmeisesti omia kamojaan ja niitä voi ostaa kuka tahansa. Ostin t-paidan, mutta tuulipukua ja collegepukuakin katselin. Myös kisa-asua olisi ollut tarjolla ja muuta mukavaa.

Pienen shoppailureissun jälkeen alkoi olla nälkä ja menimme tuttuun Oslo restaurantiin täyttämään mahaa. Reilu kahden euron hintaan löytyi maukas risotto ja toisille pasta. Taksikuski otti perinteistä Insera-leipää ja Vatti-lihakastiketta. Pitihän sitä hiukan itsekin maistaa ja ei se liian tuliselta maistunut. Kello läheni kolmea ja oli levon aika. Takaisin hotellille, missä iski jonkinasteinen kooma. Viideltä lähdimme kuitenkin kevyelle lenkille. Tarkoituksena oli mennä Henokin lähellä olevaan metsään, mutta taksia ei tahtonut löytyä ja menimme Atsegetin tietämän poliisien urheilukentälle verryttelemään. Alku oli kävelyvauhtia ja kiihtyi pikkuhiljaa. Jarin kanssa jättäydyimme jossain vaiheessa, mutta osallistuimme jälleen loppusatasiin. Ennen pimeän tuloa ehdimme juosta 5x100m, joista viimeisen täysiä Henokkia vastaan. Vetona oli 10 birriä ja turpiin tuli, mutta sain silti kehuja Afrikan kaksinkertaiselta kasin mestarilta. Ei ihan hidas maratoonariksi.

Pimeä laskeutui ja hotellille piti päästä. Osasimme Jarin kanssa suunnistaa takaisin ja sellaista puolihölkkää ruuhkaisella jalkakäytävällä etenimme. Voisi sanoa, että väenpaljous on kyllä aivan järkyttävä ja edes Helsingin Mannerheimintiellä ei ole porukkaa niin paljon kuin täällä. Se kyllä rasittaa aisteja jonkin verran ja väsyttää sitä kautta. Jarille tilanne on vielä uudempi kuin itselle, mutta silti illalla on aina aika sippi olo. Ilta siis 6+2km.

Uusi vuosi vaihtuu ensi yönä. Netistä luin ikävät uutiset Espoosta. Täällä uusi vuosi vaihtuu syyskuussa paikallisen 13kuukauden kalenterin mukaan. Vuosikin täällä on tällä hetkellä 2002. Joulu sen sijaan on 7.1 eli pääsee viettämään joulua kaksi kertaa.

1 kommentti:

  1. Haile kirmaili Trierissä eilen. Eiköhän se ole ensi viikolla taas kotosalla :)

    http://www.leichtathletik.de/index.php?NavID=1&SiteID=28&NewsID=25885

    VastaaPoista