sunnuntai 1. elokuuta 2010

su

Sunnuntaina palautellaan viikon kovista treeneistä. Varsinkin kun kesän päätavoite lähestyy ei ole syytä vetää liian kovilla kierroksilla. Perinteisen pitkän lenkin sijaan Antero oli laittanut palauttavan 12km, minkä kiltisti juoksinkin miesten maratonjuoksun jälkeen. Ajatuksena oli katsoa kisan alku, juosta lenkki ja katsoa ratkaisuvaiheet. Kisa oli kuitenkin niin mielenkiintoinen, että en malttanut. Mukana muutamia juoksijoita, jotka ovat tulleet tutuiksi leirejä ja kisoja kierrellessä.

Jälkikäteen spekuloituna seuraavia faktoja: 20 joukkoon pääsi nyt ajalla 2.24. Hellettä tosin oli 30 astetta ja meren läheisyys teki kelistä kostean kuuman. Kisan keskeytti 19 juoksijaa ja maaliin tuli vain 45, mikä kertoo paljon kelin raskaudesta. Voittaja Rötlin jäi ennätyksestään vajaat kymmenen minuuttia, mutta esim Ruotsin Erik Petterson (enkka 2.23) sijoittui sijalle 21 ajalla 2.24. Siis varsin optimijuoksu häneltä.

Tällä kertaa Suomi ei EM-kisojen maratonille lähettänyt juoksijoita. Tilanteeseen vaikutti Jannen ja Fransiksen poissaolot. Alle 2.20 maratoonareita Henkkaa ja Mårtenia ei kisaan valittu, jotka olisivat onnistuessaan sijoittuneet hyvin näissä kekkereissä. Varsinaista tulosrajaa ei maratonille ollut ja Suomi asetti sen 2.18 kohdalle vasta melko myöhään. Neljä vuotta sitten Göteborgin EM-maratonille lähti neljä juoksijaa. Kisassa juostavassa joukkuekilpailu Suomella olisi ollut kohtuu mahdollisuudet päästä pisteille (9 joukkuetta tuli maaliin). En tiedä tuoko joukkue mitään pisteitä, mutta kyllä varmasti Barcelonan katuja olisi mielellään tallannut moni kotimainen maratoonari.

2 kommenttia:

  1. Mielellään näkisi sinivalkoisia osallistujia arvokisamaratoineilla, vaikka ihan mitalimiehiä ei olisikaan lähettää. Lisäksi maratonilla on kuitenkin tietty yllätysmahdollisuus aina olemassa, kunhan osallistuja täyttää tietyn 'perustason'. Juoksijoita kyllä löytyisi, jos olisi halua heitä kisaan lähettää. Mielummin näkisin 'semi-turisteja' maralle kokeilemaan, kun johonkin pikamatkoille...

    VastaaPoista
  2. Maratonin em-raja ei kyllä ollut muita juoksumatkoja vaativampi. Ehkä jopa hieman päinvastoin, vaikka vertailu onkin vaikeaa.
    Joukkuekisa ei käsittääkseni edes ole virallinen. Ainakaan se ei ole osa em-kilpailuja. Lieneekö joku euroopan cup -tyyppinen tuo joukkuekisa. Pakko myöntää, etten tiedä.
    Spekulaatioihin kisassa pärjäämisestä en osaa ottaa kantaa. Vaikea arvioida, mutta en usko, että 2.19 yläosilla tai päälle 2.20 tuloksilla kovin korkealle olisi ollut saumaa.
    Joten aikalailla omasta mielestäni maratonille valittiin melko samalla linjalla kuin muillekin matkoille Suomesta...

    Ehkä-Tai-Sitten-Niin

    VastaaPoista