tiistai 11. elokuuta 2009

Nyt kun ajatuksia on alkanut kelaamaan tuntuu että juttua riittää. Yksi tärkeä teema on ehkä noi arvot tai se mille mä perustan ajatukseni. Sanottakoon hienosti, että mä arvostan epäitsekkyyttä, sosiaalisuutta ja positiivista elämänasennetta. Joskus olen tänne blogiin kirjoittanut Afrikkalaisesta elämänkulusta ja mielestäni siinä on meillä länsimaalaisilla edelleen opittavaa. Päivittäin saan nykyisessä työssäni kohdata pakolaisia. Se mikä ensimmäisenä jää ehkä mieleen on, että kovista kokemuksista huolimatta heillä on oikea elämänasenne tallella. He tyytyvät pieneenkin sosiaaliturvaan ja arvostavat sitä että ulkona voi kävellä ilman pelkoa, että poliisi pysäyttelee ja kyselee henkilötodistuksia. Koskettavaa oli nähdä yhden henkilön antavan romanialaiselle kerjääjälle rahaa sen jälkeen kun oli itse saanut kuukausittaisen toimeentulotukensa. Joku asiaan hiukan perehtynyt tietää, että ne rahat eivät ole suuria summia. Siis joku joka on hiukan saanut suomalaiselta yhteiskunnalta antaa sitä eteenpäin!

En tiedä onko sitä syntynyt väärälle planeetalle tai väärälle vuosisadalle, mutta osittain omasta taustastani johtuen olen pohtinut paljon identiteettiä. Jopa sen verran, että kirjoitin asiasta gradunikin. Identiteetti kehittyy jokaisella eri tavalla ja eri vauhtia. Se on kuitenkin koko elämän kestävä prosessi. Ehkä siinä teini-iässä asioita tulee eniten funtsittua, mutta pohdiskelu jatkuu myöhemminkin. Kauheetahan se olisi jos ajattelu loppuisi 15-vuotiaana eikä sen jälkeen olisi mitään pohdittavaa ja maailma olisi ikäänkuin valmiiksipureskeltu. Kaikkeen tähän omalla kohdalla liittyy usko, urheilu ja perhe/kaverit.

11 kommenttia:

  1. Miika, oot mun idoli! :D Annat niin paljon minun omaan elämääni ja treeneihini näillä teksteilläsi :) Kiitos!
    T.Laura

    VastaaPoista
  2. Et varmasti ole ainoa, joka tuntee syntyneensä väärään aikaan tai ainakin väärään maahan.

    Samaa mieltä Lauran kanssa, että näitä tekstejäsi lukemalla saa paljon omaan elämäään.


    T. S

    VastaaPoista
  3. Oot niin rakas. Miul kostuu silmänaluset näistä tunteikkaista kirjoitelmista. Voi kun saisin pidellä sylissä sua.

    Tiina-muru

    VastaaPoista
  4. Sentimentaalista PASKAA -kaikki tyynni!! Työssäni kiinniottavana ja takaisin lähettävänä tahona olen liian hyvin nähnyt, että 98%:sesti ne jotka oikeasti apua tarvitseva eivät ole ne SAMAT jotka tulevat tänne ja saavat sitä "pientä" sosiaaliapua.

    Ne jotka todellista apua tarvitsevat -heillä ei ole voimia eikä myöskään VARAA tulla tänne.

    Olen paljon miettinyt, että miksi suuri osa pakolaisista on nuorehkoja miehiä...hmmm pistää miettimään. Ainakin itse näkisin, että suvussani/tuttava-piirissäni olisi 99,9%:sesti enemmän apua tarvitsevia kuin itseni, jos täällä tapahtuisi jotain kauheaa.

    VastaaPoista
  5. Nyt on Forrest väärässä! Toki muutamat nuoret miehet lähtevät ja pääsevätkin Suomeen pakolaisen statuksella. Lahjonta toimii lähtömaassa ja heillä on tietoa kuinka keplotella asiassa. Viime aikoina nuorten turvapaikanhakijoiden määrän kasvu kertoo, että Suomeen halutaan tulla. Silti jokainen tapaus tutkitaan perusteellisesti ja hakijat saavat olle Suomessa hakemusten käsittelyn ajan.

    Mitä nyt itse olen käytännössä nähnyt niin esim. Jyväskylän kaupungin vastaanottamat pakolaiset (50 vuosittain) ovat pakolaisleireillä suoritettujen haastattelujen perusteella päässeet maahan. Joukossa ykinhuoltaja äitejä joiden miehet on surmattu/ kadonnut sodassa, väkivaltaa on koettu ja pakolaisleirillä on jouduttu odottaamaan yli kymmenen vuotta.

    Mitä ForrestG on nähnyt niin on niitä kielteisen päätoksen saaneita, ilmeisesti käännytettäviä takaisin paluumaahan toimitettavia tapauksia. ForresG kyllä itse pärjää jos vaikka sota tai nälänhätä iskis maahan. Sen verran on miehellä suomalaista sisua ja periksiantamattomuutta!

    VastaaPoista
  6. Ei tarkoituksella haettua provoa. Varmaankin taas 2 yötä valvottuna ivaasiota kytäten pistää meikät hieman kärkkääksi. Tietty 10 vuoden aikana olen nähnyt niin paljon epäkohtia noissa jutuissa ettei mitään rajaa. Sellainen pistää hieman kyseenalaistamaan järjestelmää ja ihmisiä. Turhaapa mie täällä päätäni näistä auon, ei maailma siitä parane -eikä oma mieli.

    VastaaPoista
  7. ForrestG kirjoiti: "Turhaapa mie täällä päätäni näistä auon, ei maailma siitä parane -eikä oma mieli."
    Just niin, ja toivon, ettei tarkotuksesi ole myöskään toisten mielen (eikä ainakaan Miikan) mielen pahoittaminen...
    koska hänellä hyviä ajatuksia.

    VastaaPoista
  8. Ei mitään, ota kantaa vaan ForrestG. Pakolaisasiassa Suomi noudattaa kansainvälisiä lakeja ja ottaa maahan muistaakseni 700 pakolaista vuosittain. Lisäksi hätätapauksia tulee jonkin verran. Ei se määrä kauheen suuri ole. Siitä porukasta kun saadaan hyviä yleisurheilijoita ja juoksijoita niin ei tarvi ostomiehiä hommata. Esim. Mustafa Mohamed on somalitaustainen ja Mo Farah samoten. Hyvin pojat ovat pistelleet ja varmaan Ruotsi ja Englanti ihan hyvin ovat heidät vastaanottaneet.

    Eli kannattaa ottaa asioista selvää ennen vahvoja mielipiteitä. Tää on tää ulkomaalaiskysymys muutenkin ajankohtainen aihe ja kaipaa keskustelua. Kyllä se nähtiin viime vaaleissakin, kun perussuomalaiset vahvistivat asemiaan reilusti.

    VastaaPoista
  9. "Eli kannattaa ottaa asioista selvää ennen vahvoja mielipiteitä"

    Joo-o, mulla ei tietysti ole vielä mitään selvyyttä asioista, kun en ole vielä alalla ollut kuin vuodesta 1999.

    PeräBerberian metiköt vain rytisee, ku tummahipiäistä (nuorta jannua) lappaa maahan, mut eihän mulla oo tietty mitään käsitystä, minkä takia ihmiset tänne haluuvat. Varmaan olivat suunnistamassa ja eksyivät.

    Eikä siinä mitään, apua tarvitsevia pitää auttaa, sehän on selvääkin selvempää. Mut aina pitää olla mielessä, että tänne tulemisen järjestely ja tuleminen on myös HELVETIN iso bisnes. Kannattaako sitä tukea?!

    Välikommenttina heitän vielä: Kaikkea mitä ihmiset puhuuvat ei pidä uskoa...

    Jos kysymys on todellisesta HÄDÄSTÄ (mitä pitää AINA auttaa), niin ei siinä mun vaakakupissa paina Musset eikä Farahit. Vaikka saataisiin niitä tänne sata edustamaan Suomea. Todellisessa hädässä urheilu on vain urheilua -ei YHTÄÄN sen tärkeämpää.

    Asia on osaltani loppuunkäsitelty.

    VastaaPoista
  10. Ok, tää on munkin puolesta viimeinen kommentti aiheeseen. Jos todella pitää paikkansa, että itärajalta pyrkii jannua maahan jatkuvana virtana niin on ihme, jos asiasta ei kirjoitella lehdissä. Tai sitten juttu on Forrestin hyvää läppää :) Voisit kyllä toimia totuuden äänitorvena ja nappailla kuvia jannuista ja pitää tilastoa maahan pyrkivistä. Se kuitenkin taitaa olla salaista tietoa.

    Olen sitäkin mieltä, että parempi olisi auttaa ihmisiä siihen maahan missä asuvat eikä välttämättä roudata Suomeen.

    VastaaPoista
  11. Täältä ääni forestille.
    Maailma ei vaan voi toimia niin, että sieltä missä on vähän siirrytään sinne missä on paljon (elintasoa), eihän sama periaate toimi yksityiselämässäkään ja yksittäisten ihmisten toimeentulo erojen kohdalla.

    Apua sinne missä ihmiset ovat.
    Pelkkä kopin ottaminen ei auta lähtötilannetta tai korjaa mitään.


    Sen lisäksi vaikka tulisi kolmetoista olympiaedustajaa suomeen muualta, niin se ei lämmitä mitään. Mutta jos joku kotimainen vielä pääsee vaikka edes em-kisojen finaaliin, niin siitä puoli valtakuntaa...

    VastaaPoista