torstai 21. toukokuuta 2009

SM-edustusoikeus asiassa ollaan näköjään edetty. 1.6 alkaen kotimaan kisoissa kirmailee Lewis Korir ja Willy Rotich. Kenialaisittain kansallisen tason juoksijat saavat nyt siis kilpailla myös SM-kisoissa, vaikka eivät Suomessa ole yhtäjaksoisesti viihtyneet säädösten edellyttämää vuotta. Itse omin silmin näin jampat Kenian keikalla, mutta eräs kaveri on hommat junaillut niin että edustusoikeusasia meni läpi. Suomen Urheiluliitto vanhentuneiden kriteerien valossa "joutui" antamaan edustusoikeudet pojille. Maistraatista saatava ote väestötietojärjestelmästä (kotipaikkatodistus a3,70 euroa) on se, minkä pohjalta liitto teki jälleen päätöksensä. Vilkaisua passiin tai viisumiin he eivät voi tehdä kun eivät ole virannomaisia. Kyseiset kaverit ovat olleet Suomessa jo monena kesänä ja ovat vuosi sitten keväällä ilmoittautuneet maistraattiin asuvansa Suomessa. Osoitekin löytyi, kun he ovat vuokranneet asunnon. Syksyllä Keniaan palattuaan toki "unohtivat" ilmoittaa osoitteen vaihtuvan ja Suomeen palattuaan jälleen tämän vuoden huhtikuussa täyttivät ainoan vaaditun kriteerin yhtämittaisesta asumisesta Suomessa. Kaikenlaisia oikeusmurhia sitä näkeekään! Todetaan vielä kuten ennenkin, että minulla ei ole mitään kyseisia kavereita vastaan vaan heidän taustahenkilöään ja ahnetta urheiluseuraa kohtaan, joka näin saa SM- ja kalevanmaljapisteitä. Ei sen puoleen, mäkin marssin maistraattiin huomenna ja tuon ensi vuonna pari maailmanmestaria, jotka varmasti haluavat tulla Suomeen!

Päivän kuntoilu: 2h pyöräilyä (3xterävä mäkinousu+yksi raastomäki missä syke nousi 180)

21 kommenttia:

  1. Suomalaisten juoksijoiden pitäisi nyt tehdä porukalla sopimus, että kukaan ei starttaa Kalevan Kisojen 5000m ja 10000m. Luulisi sen olevan riittävän selkeä mielipide SUL:lle ko. asiaan. Antaa mustien miesten juosta keskenään tänä vuonna Kalevalaisissa. Ymmärrettävästi se on harmillista, jos joku on elämänsä kunnossa ja SM-kisat jää väliin, mutta....

    VastaaPoista
  2. ...mutta voihan sitä järjestää jossain nimelliset SM-kisat omalla porukalla!

    VastaaPoista
  3. En tajua miksi noilta ei-suomalaisilta vaaditaan jotain Suomessa asumista. Eihän sitä vaadita kansalaisiltakaan. Omasta mielestäni ei ulkomaalaisia pitäisi noteerata mestaruuskisoissa. Mutta tuo asumispykälä ei ole oikein järkevä.

    VastaaPoista
  4. Sillä asumispykälällä haettaneen sitä, että sen täytettyään ulkomaalaiset ovat perustellusti niin suomalaisia, että voidaan antaa edustusoikeus. Eli täyttyy edes joku linkki Suomeen. Ilman sitä pykälää voisi Kalevan Kisoihin marssittaa Hailen, Kenenisan, ...

    VastaaPoista
  5. edellä ihemetellyt.

    Aivan, ymmärrän tuon perustelun. Mutta on aika erikoista vaatia joltakin enemmän kuin toiselta. Jos ulkkisten on asuttava suomessa talvi ja kotimaiset saavat olla vaikka usa:ssa niin onhan se järjetöntä.

    Mutta tietysti se järjettömyys lähtee juuri siitä että ilman kansalaisuutta voi osallistua ylipäätään...

    Tätä hain tuolla...
    Ja edelleenkin olen ulkomaalaisten edustusta vastaan.. Mutta periaatteessa pohdiskelen...

    VastaaPoista
  6. edellä ihmetellyt jatkaa...

    Tuli mieleen, että kyllä olisi kolmosen uutiset ja porttila paikalla ja asialla, jos joku top 20 keihäsmies olisi tuon pykälän perusteella menossa kalevalaisiin viskelemään erimuotoisia esineitä keskikentälle...

    Kestävyysjuoksu ei näytä ylittävän kynnystä.

    VastaaPoista
  7. Haile ja Kenenisa vertailu TODELLA huono=> Suomessa ei ole rahaa jolla kyseiset Herrat saataisiin tänne,valitettavasti..Eikä ainakaan Kalevan Kisoihin

    SM-kisat SUOMALAISILLE !

    VastaaPoista
  8. Mitä järkeä rinnastaa suomalaiset ja ulkomaalaiset toisiinsa? Kun on ensin asunut Suomessa aikansa ja siten saanut edustusoikeuden, niin sittenhän saa olla vaikka kaikki talvet ulkomailla, aivan kuten suomalaiset. Mutta ensin pitää todistaa, että oikeasti on joku side tänne, suomalaisilla sellainen jo on. Ei kai se ole liikaa vaadittu, että asuu täällä sen aikaa, että saa edustusoikeuden?

    Turun urheiluliiton toiminta ei ole millään tavalla puolusteltavissa. Ja vaikka edustusoikeussääntö olisikin tyhmä, niin oikeuttaako se pelaamaan epärehellistä peliä? Onko se joku puolustus TuUL:n toimia niin kuin toimii, koska jonkun mielestä ulkomaalaisilta ei ole järkevää edellyttää Suomessa asumista? Mikä oikeus Turun Urheiluliitolla on olla noudattamatta sääntöjä, joita muut seurat noudattavat?

    VastaaPoista
  9. No niin, viimeisin anonyymi jo selvensikin se mitä piti itsekin vielä tähdentää. Eli ulkomaalaisten tulee hankkia se jonkinlainen side, joka syntyperäisillä suomalaisilla on jo kansalaisuuden muodossa saavutettu. Heille tämä pykälä sattuu olemaan vuoden asuminen, jonka jälkeen ei siis tarvitse asua enää muita talvia Suomessa. (Tosin tässä tapauksessa kirjoilla oleminen riitti, eikä tarvinnut missään vaiheessa asua Suomessa...se siitä)

    Ja laitetaan niin, että turkulaisetkin tajuaa: Haile, Kenenisa, tai muita ulkomaan menijöitä ketä tahansa. Siis voisi tuoda ihan kenet tahansa ulkomailta jos ei olisi mitään vaatimusta edustusoikeuden saavuttamiselle! Ja kyllähän Suomesta sellaiset rahat löytyy...lotossa jaetaan miljoonia joka viikko. Vai eikö saa Hailea Suomeen ja vaikka Kalevan Kisojen kympille jos lyö lottopotillisen tilille? Upposko(han) turkuun...

    VastaaPoista
  10. Niin.
    En sanonut että tuo puolustaisi mitenkään turkulaisten toimintaa, että vaaditaan eri asioita suomalaisilta ja ulkomaalaisilta.

    Sanoin että se on epäloogista. Sanoin että olen ulkomaalaisten edustamista vastaan.

    En kuitenkaan syyllistäisi yksittäistä seuraa, vaan kysyisin kuka on säännöt sorvannut tähän maalliin. Aika hankalaksi menee, jos olemassaolevat säännöt väitetään huijaamiseksi. (Asumisasiaan en osaa sanoa, missä ovat pojat olleet.)

    Eli tämä on se mitä olen miettinyt.
    Korostan että olen ulkomaalaisten edustusta vastaan ja ihmettelen sääntöjä.

    TUNTUU ETTÄ KAIKKI TÄLLÄKIN PALSTALLA OVAT YKSIMIELISESTI VASTAAN, vaikka yksityiskohdista on vääntöä.

    Toivottavasti mielipide saadaan eteenpäin ja jos se ei vaikuta sääntöihin, niin sitten ei vaikuta, mutta ainakin luulisi herättävän mietteitä.

    Yksi anonyymi edeltä

    VastaaPoista
  11. säännöissä on porsaanreikä jota tuUl on käyttänyt. Edustusoikeuden saamiseen pitää asua pysyvästi suomessa vuoden verran. Mutta SUL vaatii ainoastaan kotipaikkatodistuksen todisteena vuoden asumisesta. Kotipaikkatodistuksen saa vaikka olisi alle viikon suomessa. Tätä porsaanreikää TuUl käytti hyödyksi. Pojat asuvat keniassa mutta voivat edustaa Suomenmestaruuskisoissa ja tehdä jopa Suomenennätyksiä. SUL:in säännöt ovat huonot, mutta se ei tarkoita että sääntöjen henkeä pitää rikkoa tahalleen niinkuin TuUl on kierosti tehnyt.

    VastaaPoista
  12. Muutama valmennettavistani edustaa Turun Urheiluliittoa, enkä todellakaan hyväksy sitä mitä seura on "selkäni" takana puuhastellut. Täällä sitä ei saada muutettua, joten ottakaa yhteyttä omaan liittovaltuutettuunne, jotta asia korjaantuu ensi vuodeksi. Pitää vain toivoa, että valitsijat ovat Suomalaisten kannalla = vain Suomalaiset maaotteluun. Suunta on oikea= Obed'a ei valittu PM-kympille, hyvä ! Keskustelu käy vain vitosen ja kympin suhteen, mutta Willy Rotich on elämänsä kunnossa...joten huoli on vähintäinkin yhtä konkreettinen kasin ja tonnivitosen suhteen...valitettavasti. Eli kestomatkoista vain esteet juostaisiin Kalevalaisissa, vai ???

    -kestokoutsi-

    VastaaPoista
  13. Säännöt pitäisi ainakin olla samat kaikille!! Sjundeå IF seuraa edustaisi SM-maralla 2.16 maran juossut Samwel Chepno(nyt ei tuossa iskussa!),jos SUL noudattaisi samoja perusteita kuin Korir:n ja Rotichin kohdalla.Chepno sentään opiskelee suomessa,eli asuu täällä.Ainakin Korir on täällä vain käymässä.Milläköhän seuralla on parhaat suhteet tuoda näitä Kenialaisia lisää!? Oliskohan Sjundeå IF ja HKV.Pakko myös kommentoida tuota Obed Kipkuruin M22 SE-aikaa puolikkaalla.Sitähän on ihmetelty ainakin raasto.comissa.Jos kaverilla on edustusoikeus,on kai sillä oikeus myös silloin saada SE-aika nimiinsä! PISTE! Taitaa suurimmat purnaajat tulla sieltä Turun suunnalta! Jokinenhan voisi ikänsä puolesta juosta uuden M22 SE-ajan,ei muuta kuin kisaa etsimään.Turhaan näitä SM kisa sääntöjä edes on! Samalla kisat voisi olla avoimet kaikille! Tai toinen vaihtoehto olisi,SM kisat suomen passin omistaville! Voisi monen Kenialaisen halukkuus lopahtaa.Mielenkiintoista muuten katsoa Koririn voittajahaastattelu Kalevankisoista! Suomeksi ! hah hah

    VastaaPoista
  14. Tuskin obedia edes kiinnosti PM kymppi.Nythän oma valmennettavasi pääsi PM kympille! HYVÄ! Itse en valmenna obedia,se tähän loppuun!

    VastaaPoista
  15. Suomen Mestaruuskilpailut eli SM-kisat pitäisi olla joko avoimet tai vain Suomalaisille eli niille joilla on suomen passi. Ei se, että on oikeus edustaa suomalaistaseuraa tee suomalaiseksi, mielestäni SE:n voi tehdä vain SUOMALAINEN !

    Olisi se mielenkiintoista kuulla Obed'n haastattelukin Suomeksi tai Ruotsiksi, vai mitä ? hah hah


    -kestokoutsi-

    VastaaPoista
  16. En tiedä kehenkä minut sekoitetaan, mutta en valmenna ketään joka on valittu PM-kympille....

    Terveisin Pekka J. Lehtinen
    "kestokoutsi"

    VastaaPoista
  17. Asioihin oteteaan kantaa mun blogissa, hyvä! Ite olen sanottavani kirjoittanut enkä viitsi verta kaivaa nenästä. Toivon kuitenkin, että liiton asioista päättävät huomaavat "kentän" tyytymättömyyden ja toimivat!

    VastaaPoista
  18. kestokoutsille.

    Obed oltaisiin valittu pm kympille, mutta hän ei ollut kiinnostunut. myös kalevankisojen voittaja menee suoraan ruotsiotteluun.. näin sääntöjen mukaan.

    SE:t kyllä mielestäni vain ja pelkästään suomenkansalaisille, sehän on nyt selvä muttei SUL:n porukoille

    VastaaPoista
  19. Jos tuosta asiasta saataisiin jonkinlainen vetoomus jätettyä, niin en usko että siihen olisi kovinkaan vaikeaa saada kerätyksi urheilijoiden nimiä. Mä oon ainakin messissä!

    VastaaPoista
  20. Mulla on kyllä vetoomuspohja ja valituskirjelmä valmiina! Meinasin jo SM-maastoissa pakertaa asian parissa, mutta hillitsin itseni.

    VastaaPoista
  21. En tiedä tapauksen todellisia yksityiskohtia, mutta haluaisin ottaa esille kaksi asiaa. Ensinnäkin saattaa olla mahdollista, että virheellisten tietojen kirjaaminen kotipaikkatodistuksen hakemukseen täyttää väärennysrikoksen tunnusmerkistön. Jos kotipaikkatodistus on hankittu rikollisella tavalla, voisi kuvitella, että SUL tekisi asiassa uuden päätöksen. Toiseksi on mielestäni mahdollista, että SUL:n edustussääntöjen (http://www.sul.fi/files/Urheiluliiton_edustussaannot_1.1.2007_-_kommenttilisays_26.5.2009.pdf) kohtaa 4.2. tulkitaan niin, ettei ulkomaalaisilla henkilöillä ole SM-edustusoikeutta, jos heidän asumisensa Suomessa ei ole kestänyt sääntöjen edellyttämää 12 kuukautta, vaikka (viime syksynä laaditussa) kotipaikkatodistuksessa muuta sanottaisiinkin. Säännöissä todetaan muun muassa, että "[m]yönnetyt SM- ja pm-oikeudet pysyvät voimassa niin kauan kuin pysyvä asuminen Suomessa jatkuu."

    VastaaPoista