Tänään 0lo on varsin huojentunut. Treenien puolesta tuntuu siltä että kova harjoittelu kannattaa. Aamulla olin juossut pienessä sohjossa tunnin ja iltatreeniin lähtiessä olo oli varsin väsynyt. Jotenkin vain suunniteltu kova harjoitus tuli tehtyä. Kiitos siitä kuuluu osaksi treenikavereille Juhalle ja Anssille. Ohjelmassa oli poikkeuksellisesti kiihtyvävauhtinen kymmenen kierrosta kertaa 1,6km. Niin vain kävi kuten arvata saattaa, että lopussa mentiin jo kovaa. Treenissä käytiin läpi koko vauhtiskaala ja luulisin sen olevan varsin kehittävää harjoittelua. Reippaasta juoksusta 4min juoksusta aina 180 sykkeisiin. Jännä tunne kropassa, kun vauhti kiihtyy pikkuhiljaa. Välillä on epämukava olo ja sitten taas helpottaa. Sykkeet nousevat huomaamatta ja loppuvauhti oli kovaa, mutta rentoa. Joku fiksu voisi sanoa, että siinä käydään aerobinen ja anaerobinen kynnysvauhti läpi. Kysymys piileekin siinä, mitä aluetta tulisi kilpajuoksijan kehittää eniten. Ymmärtääkseni se on kestomiehillä vauhtikestävyysalue, eli se että pystyy juoksemaan kovaa ja rennosti ilman että happoa alkaa kertymään liikaa lihaksiin. Tätä aluetta rassaamalla juoksijan vauhdinsieto paranee yhdessä askeleen taloudellisuuden kanssa. Kun ollaan lähellä kilpailuvauhteja eli 3min/km, vauhdin kestäminen on se olennainen seikka. Kylmä fakta vain on, että tätä aluetta kilpaurheilijakin pystyy harjoituttamaan kerran ehkä kaksi viikossa. Näistä toinenkin on ns. reipas eli ei mennä maksimin puolelle. Näin peruskuntokauden aikaan ei ole edes järkevää treenata liian kovilla tehoilla vaan luoda sitä niin sanottua betonipohjaa. Tässäkin asiassa on monta koulukuntaa ja toiset näkevät vauhdin ylläpidon tärkeäksi ympäri vuoden. Itse yhdyn tähän hiukkasen, mutta toisaalta olen sitä mieltä että suorityskykyä haetaan vasta keväämmällä ja kesällä.
Tämän päivän saldo siis: aamulla 12km+2x100m, ilta 3km+16km kiihtyvä 4-3.20+5x100m hallissa+keskivartaloa. Huomenna luultavasti ilmestyy vuoden viimeinen Juoksija-lehti. Sen jälkeen mun blogin lukijoiden määrä toivottavasti tuplaantuu! Tervetuloa uudet lukijat :)
Millaisia nuo satasen pätkät on joita teet pk-lenkkien yhteydessä. (esim tänään 2x100m ja 5x100m)
VastaaPoistaTeetkö ne lenkin sisällä (jos millainen palautusväli).
Vai teetkö ne lenkin päälle. (Jos päälle, niin miten palautus, hölkäten vai seisoskellen.)
Entä vauhdit. Onko nuo pikajuoksua vai paremminkin kilpailuvauhtisia tyyliin 5000m tai 10k;n vauhtia vai miten...)
Kiinnostais tietää, kun satasia tekee moni, mutta mahdollisia toteutustapoja ja tavoitteita niille voi asettaa monia.
Hyvä, joku vaivautuu kirjoittamaan kommenttia! (kiva olisi tietä kuka on anonyymi, kun niitä on niin paljon mun blogissa..)
VastaaPoistaVastaus: pyrin lenkkien päälle tekemään rentoja satasia (niiden pitäisi palauttaa). Varsinaisesti nopeutta kehitän harvemmin. Viime to juoksin 60m vetoja 3min palautuksella. Jos teen vetoja lenkkien päälle, niin palautus on kävellen takaisin. Usein tosin kotioven lähestyessä kiihdyttelen satasen pätkiä ja lasken ne loppusatasiksi. Pari kolme riittää. Kesällä voin tehdä 10x100m hölkkäpal. Tällä haetaan kisavauhtia ja rentoutta koviin vauhteihin. Silti jokainen juoksee kuten parhaaksi näkee!
Terve!
VastaaPoistaMinua kiinnostaisi se, mitä mieltä olet talvella matolla tehdyistä vedoista.
Itse teen valmentajan valvonnassa joka viikko kovan treenin matolla esim. 8x1000m tai 3x2000m siten, että aloitus vedoissa on maltillista ja viimeiset vedot tullaan sen verran kovaa, että se tuntuu pahalta ja hengitys on melko raskas. Vetojen väliin 1-3min palautusta vedon pituudesta riippuen. Ikää on siis 18-vuotta.
Oma valmentajani on niitä vanhan koulukunnan juoksijoita eli paljon juostiin määrää talvella ja melko hitailla vaudeilla. Tämä tapa toistuu myös omassa ohjelmassani
Missä vaiheessa aloit itse juoksemaan +100km viikkoja. Minullakin voi viikossa helposti nousta kilsat 120km, mutta toki välillä on myös kevyempää. Olen lukenut blogistasi, että aloitit itsekin juoksemisen vasta aika myöhään. Itse aloitin ohjatun harjoittelun 16-vuotiaana.
Hyvää Joulua ja Tsemppiä Tammikuun maratonille! T.Tommi
Aloitin juoksun 17-vuotiaana ja melko pian juoksin 100km viikkoja. Olen ns. määrämiehiä ja mielestäni on hyvä harjoitella paljon jo nuorena kuitenkin tukiominaisuuksia kehittäen.
VastaaPoistaHallikauden lähestyessä vetojen vauhdit nousevat. En uskalla antaa tarkkoja ohjeita miten harjoitella. Uskoisin, että valmentajasi osaa valmentaa hyvin. Mattoharjoittelu on hyvää jos hallia ei ole lähittyvillä.