keskiviikko 10. joulukuuta 2008

se joka rakentaa rauhaa, rakentaa ihmisyyttä

Tämä päivä on omistettu Nobelin rauhanpalkinnon saajalle Martti Ahtisaarelle. Siinä on mies, joka on jo jotain saanut aikaan. Kotimaassaan hänet muistetaan ankkakävelystä presidenttiaikana ja haavasta otsassa. Lisäksi hänellä oli ehkä hieman epäkiitollinen tehtävä johtaa Suomea pois lamasta. Hieman kun asioita tarkastellaan Härmää pidemmälle nähdään Ahtisaaren todelliset saavutukset. Työ Namibian itsenäisyyden saamisessa, Achenin rauhanneuvottelut, Kosovon itsenäistyminen, Pohjois-Irlannin ja monen muun kriisipesäkkeen rauhanneuvottelijana toimiminen. Se mistä Ahtisaari tunnettiin maailmalla oli rauhallisuus ja periksiantamattomuus. Hän osasi olla tarpeen tullen tiukka, mutta optimismi ei loppunut koskaan. Ehkä tämä vaikutti siihen, että moni konfliktiosapuoli pääsi sovintoon Ahtisaaren astuessa kehiin. Sotien jälkeen hän joutui siirtymään Viipurista Suomen puolelle pakolaisena. Näin ollen monien 2000-luvun pakolaisten on helppo samaistua häneen. Nyt tämä rauhantyö palkittiin ja mikä parasta Mara jatkaa työtään.

Neljäs juoksematon päivä oli melkein totta. Kuokkalasta työkeikalta tultuani en jaksanut kävellä neljää kilsaa kämpille vaan pistin hölkäksi. Tuntuisen verran hyvältä, että kämpille päästyäni kiskoin verkkarit jalkaan ja läksin vetämään kasin. Askel oli kevyt ja kunto kesti kokeen. Tauti lienee voitettu.

JKU:lla menee hyvin. Lauantaina 70-vuotias seura viettää juhlia klo 16 yliopiston liikunnan salissa 304. Tilaisuus on kaikille avoin!

17 kommenttia:

  1. Kannattaa myös muistaa, että Mara on juossut ratakympin puoleentoista tuntiin ilman piikkareita ja armeijassa cooperin 12 minuuttiin.

    Ei mikään turha karju.

    VastaaPoista
  2. Sen minkä Mara ehkä häviää urheilupuolella, kompensoi hän sen ehkä muilla sektoreilla!

    VastaaPoista
  3. Aivan. Valitettavasti superkompensaatio osuu usein ruoka-aikaan ja rahanahneuteen.

    Verrattuna muihin pressoihimme, niin mara on kyllä vähiten herättänyt kunnioitusta anonyymissä eikä yksi napal-palkinto muuta sitä ollenkaan.

    VastaaPoista
  4. Rohkeaa esiintyä anonyymina. Ehkä mies ei kotimaataan hyödyntänyt niin paljon kuin kansa haluaisi, mutta maan ulkopuolella Mara nauttii melkoista luottamusta. Pressakausi kesti 6-vuotta muistaakseni, mutta työ monen muun asia hyväksi paljon enemmän. Ehkä kaveri ei ole köyhä, mutta ei pelkästään rahan takia töitään tee se on varma!

    VastaaPoista
  5. Kunnioitus paikalleen. Ahtisaari on vaikuttanut enemmän hyvää kuin kukaan suomalainen urheilija.
    Ja joillekin jopa urheilustakin maksetaan.

    VastaaPoista
  6. Hyvä hyvä! Kansalaisaktiivisuus alkaa näkyä! Sata kävijää blogissa päivittäin ja muutama rohkea kommentoi..

    VastaaPoista
  7. Se toinen anonyymi tässä sanoo vielä, mitä ajattelee. Urheilijana yleensä teemme itsellemme kuntoa ja kunniaa, ehkä joskus hiukan kunniaa maalleme tai seuralle. (Ja jotkut käärivät silti omaisuuksia, ilman verojakin, Räikköset ja muut!)
    Emme niinkään tee todellista hyvää laajemmin toisille ihmisille ja kansoille, kuten meidän Ahtisaari. Ei siinä hänen rauhanvälitystyössään ole ehtinyt itseään paljon ajatellla tai treenata joka päivä, joskus tuntitolkulla, kuten me!

    VastaaPoista
  8. Tuskin tuo vuodessa enempää töitä tekee kuin tavallinen työmieskään.
    Mutta varmaan on hyvääkin saanut vähän aikaan.

    Mutta kyllä moni urheilija on merkityksellisemmän uran tehnyt ja varmasti vaikuttanut positiivisesti vähintään yhtä paljon. Tietysti eri lailla.

    VastaaPoista
  9. Ahtisaari rules, urheilijat myös!

    VastaaPoista
  10. Mara on urheilumies, pelas koripalloo Oulun NMKY:ssa 50-luvul ja oli muutenkin urheilumiehiä nuorena

    T:Kalle

    VastaaPoista
  11. Ai joo... Vai on se urheilumies. Kas kun ei päällepäin huomannu... sorpat!

    VastaaPoista
  12. Hän opiskeli opettajaksi meidän iässä ja siinä ehti urheillakin -ja olla eri näköinenkin, jos siihen viittaat. Nyt sitten sen jälkeen jotain suurta, vaikka välillä muutaman vuoden presidenttiys tässä pienessä maassa! On tehnyt 3 vuosikymmentä arvokasta rauhan välitystyötä kolmessa eri maanosassa, ja se on hiukan eri tasolla kuin tavalliset presidentit tai urheilumiehetkään!

    VastaaPoista
  13. Olen sanonut, että urheilu on maailman tärkein sivuseikka. Hyvä fyysinen ja henkinen kunto pitävät mielen vireänä.

    Kyllä Ahtisaaren Nobel-mitalin voi rinnastaa olympiavoittoon.

    VastaaPoista
  14. Ahtisaari on paljon kovempi jätkä kuin yksikään Suomen presidenteistä. No ehkä Mannerheim oli samaa luokkaa, muut eivät. Ahtisaaren oma presidenttikausi oli täysin sivuseikka, hänelle nappikauppaa. Rauhanvälittäjän menestyksekäs työ maailmalla on suuremman luokan businestä, jota suomalaiset eivät osaa oikeasti arvostaa.

    VastaaPoista
  15. Anteeksi vaan Miika, palstasi menee nyt väite-keskusteluksi, mutta en voisi sentään verrata ainutkertaista Nobel-palkintoa - ja niistä vielä arvokkainta, rauhan nobelia kultamitaliin. Kultamitaleja voidaan jaella useita samallekin ihmiselle. Vaikka urheilijaa pidän arvossaan, niin kyllä mielestäni mm. Seppo Räty on todella kaukana Martti Ahtisaaresta arvostuksessa.

    VastaaPoista