sunnuntai 21. joulukuuta 2008

Hitaan kaistan havaintoja

"Länsimainen elämäntapa on vieraannuttanut ihmisen hyvinvoinnin biologisista ja sosiaalisista edellytyksistä ja syössyt tämän tehokkuuden tuhoavaan pyörteeseen". Kansainvälinen slow-liike kokoaa erilaisista taustoista tulevat ihmiset yhteen. Yhdistävä asia on ajatus elämänrytmin hidastamisesta lääkkeenä kiireeseen. Yhteiskunnan tehokkuutta ja ehtimistä korostava ajatusmaailma voi olla ihmisen kannalta melko hajottavaa. Tuntuu, että koko ajan pitäisi olla tuottava ja säätää jotain. Ei osata huilia ja olla joutilaita. Pelätään että jotain tärkeää livahtaa ohi ja jäät kehityksestä jälkeen. Media suoltaa informaatiota jatkuvalla syötöllä ja ihminen ressaantuu kaikista asioista mitä pitäisi ehtiä tehdä. Kukaan ei varsinaisesti pakota olemaan tehokas ja olemaan stressaantunut, mutta se vain tarttuu kuin itsestään. Viimeistään siinä vaiheessa kun nukkumaan mennessä ei pysty rauhoittumaan tai tekemättömät työt takovat ajatuksissa yölläkin alkaa olla aika hiljentää vauhtia. Kiireettömyydessä ajatuksena on, että ihminen pysähtyy paikalleen ja miettiin tekemisiään ja laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Turhista asioista tulisi osata luopua.

Slow-liikkeen kehto on Italiassa, jossa ryhdyttiin vastustamaan 80-luvulla McDonaldsin levittäytymistä. Slow food liike tukee paikallista ruokakulttuuria ja ravinnontuotantoa. Onpa Italiassa kaupunkejakin, jotka ovat julistautuneet ja sitoutuneet hitaamman elämän edistämiseen ja kaupunkisuunnitteluun. Pyrkimys työajan lyhentämiseen ja tyydyttävään vapaa-aikaan on myös yksi teemoista. Slow-liike keskittyy tiedonvälittämiseen ja asennevaikuttamiseen. Seuraavassa linkkilista eri nettiosoitteista: www.slowmovement.com. Työajan lyhemtämisen puolesta kamppanjoidaan: www.swt.org. Muita osoitteita: www.zeitverein.com, www.simpleliving.net sekä www.slowfood.com. Juttu on referaatti Keskisuomalaisessa 2.10.2008 ilmestyneestä artikkelista.

3 kommenttia:

  1. ei tarvitse lahtea mukaan yhteiskunnalliseen junaan. Voi rakentaa oman junan ja omat raiteet,voi tehda mita haluaa. Paaasia etta on onnellinen,se lahtee vain itsesta

    VastaaPoista
  2. Ei muuta kuin sitten neuvoa noudattamaan! :)

    VastaaPoista