torstai 25. elokuuta 2011

Hämeenlinna

Ei tässä elämässä saavuta mitään ilman kauheeta vääntöä ja hammasten kiristystä. Ei edes kestävyysjuoksussa. Molempiin vaikuttaa valmistautuminen ja henkinen kantti. Näin eilen Hämeenlinnassa.

Keskiviikko oli normaali työpäivä. Kävin aamulla tunnustelemassa 4km+3x100m juoksua ja tukkoisen tuntuista oli. Alaselkä oli selkeästi taas jumissa ja juoksu tuntui väkinäiseltä. Kello 14 lähdimme JKU:n kiekonheittäjä Juuso Sillanpään kanssa ajelemaan kohti kisapaikkaa. Yritin pitää mieleni positiivisena ja nauttia siitä, että saan tehdä sitä mistä pidän. Yli kolmekymppinen Juuso oli samaa mieltä, että kaikki on aina kotiinpäin. Kisajännitys, suoritus ja sen jälkeinen hyvä fiilis. Siinähän se on lyhykäisyydessään. Yritystä pitää olla ja se on jopa suotavaa. Tietyn tyydytyksen tunteen antaa sekin, että on laittanut itsensä peliin.

Illan 5000 metriä oli ohjelmassa kello 20.10. Mulla oli reilu kolme tuntia aikaa kärvistellä kisaan ja otin rennosti. Pukukoppiin alkoi pikkuhiljaa valua laihoja juoksijoita. Jutustelu oli kuitenkin melko maltillista ja selkeästi näki, että muutamat olivat tulleet hakemaan hyvää tulosta. En viitsinyt itsekään liikaa aukoa päätä.

Alkuverryttely porukalla oli tutun vaitonainen. Jokainen tunnusteli omaa kroppaansa ja valmistautui henkisesti koitokseen. Oma juoksu ei tuntunut hyvältä eikä huonolta, mutta miehen se pisti miettimään siinä vaiheessa kun laitoin piikkarit jalkaan. Selkeästi tuntui, kuinka takareidet ja pohkeet hiukan säteilivät ja olivat puutuneen tuntuiset. Sama juttu kuin vuosi sitten Kajaanin kalevan kisoissa. Silloin vain vielä pahemmin. Otin tunnustelevia satasen avausvetoja ja kävin sotaa pääni sisällä. Hölkkäilin ja mietin mitä tehdä. Olin jo päättänyt jättää kisan väliin, kun äkkäsin mennä fysioterapeutti Teppo Syrjälältä kysymään vinkkiä. Teppo antoi rohkaisun sanoja ja uskoin häntä. Teimme pari pitoliikettä keskivartalolle ja hän sanoi, että ei selkä tunnu 3min vauhdissa enemmän kylläkin kevyessä juoksussa. Totesin pari vuotta itseäni vanhemman kaverin olevan mahdollisesti oikeassa ja starttasin. Ainahan kisan voi keskeyttää jos tuntuu että ei pysy kyydissä.

Olimme sopineet Artun, Pekan, Rikun ja Oskarin kanssa jonkinlaisesta vuorovedosta. Kärki menisi kuitenkin meille hiukan liian kovaa. Eka tonni oli kuitenkin melko soutavaa vauhtia ja tulin siinä mukana 2.54,4. Seuraavaan he kiristivät hiukan vauhtia ja vedin kakkosporukkaa vajaat pari kierrosta. Tämän jälkeen annoin poikien tulla ohi ja jäin häntäpäähän. Jostain syystä kone alkoi kuitenkin hyytymään ja tipuin porukasta nopeasti parikymmentä metriä. Mietin mitä tehdä. Ero ei kuitenkaan kasvanut ja vauhti pysyi yllä. Seuraavat pari tonnia 6.01 ja kolmen tonnin väliaika 8.56,3. Olin jo suunnitellut keskeyttäväni tässä vaiheessa, mutta jokin pakotti jatkamaan. Laskeskelin, että enää vain viisi kierrosta maaliin ja kyllä sen kestän. Seuraava tonni 3.01,0 ja lähdin kehittämään loppuvetoa. Se olikin niin onnistunut, että saavutin edellä mennevät Vattulainen/Piipponen 300 metriä ennen maalia. Tässä vaiheesssa meikällä oli kauhee stimmunki päällä. Takasuoralla kyttäsivät silmää tekevät Suomen urheiluliiton toimihenkilöt ja se ehkä antoi voimia. Väänsimme tasaisesti Piipposen (3.48 1500m) kanssa loppua ja hävisin hänelle sekunnin. Ihmettelin maalissa, että vikaan tonniin oli kulunut aikaa vain 2.47,9!

Kisan jälkeen riitti spekuloitavaa ihan kiitettäväksi sain onniteltua päivän onnistujia. Mieleen tuli ajatus siitä, kuinka saada jätkiä vitosen viivalle useamminkin. Nythän heitä oli parikymmentä eli melkein kaikki kotimaiset ravurit saapuivat kuin autot katsastuskonttoriin. Harva piti realistisena päästä Suomi-Ruotsi maaotteluun, vaan hyvä kilpailu veti enemmän. En ole varma, miten saada ensi kesänä jätkiä viivalle useammin, mutta kyllä SUL voisi jotenkin vaikuttaa asiaan. Esimerkiksi niin, että katsoo että kolmosen ja vitosen kisoja järjestetään suhteessa yhtä paljon.


5000 m, maaottelukatsastus: 1) Matti Räsänen JoKa 14.05,11, 2) Jarkko Hamberg SjundeåIF 14.10,17, 3) Henri Manninen JKU 14.16,38, 4) Jarkko Järvenpää TP 14.25,08, 5) Riku Marttinen HeinolIs 14.41,88, 6) Oskari Pennanen JuuanJä 14.42,54, 7) Ilari Piipponen KarhKa 14.44,68, 8) Miika Takala JKU 14.45,56, 9) Arttu Vattulainen JoKa 14.50,49, 10) Aki Nummela HKV 15.01,43, 11) Jukka Kero TuUL 15.02,29, 12) Teppo Syrjälä TeivoSt 15.03,07 ... Lewis Korir TuUL (KEN) keskeytti (jänis).

1 kommentti:

  1. Onnea Miika! Hyvä veto,vika tonni oli huikea!
    Hienoa,ettet keskeyttänyt!

    VastaaPoista