maanantai 5. lokakuuta 2009

Haile Haile Gebreselassie laulaa Teddy Afro biisissään. Meille suomalaisille tutussa biisissä hän ylistää Bekelen ihmetekoja. Tässä biisissä ylistetään kuningas Haileselassieta. Olen hiukan yrittänyt lueskella Etiopian historiaa, mikä vaikuttaa ihan mielenkiintoiselta. Joskus olen kuullut, että Etiopialaiset ovat ylpeätä kansaa ja tietoisia omasta identiteestitään. Mainitaanhan heidät raamatussakin ja he onnistuivat ajamaan Mussolinin karkuun toisen maailmansodan aikaan. Lisäksi Etiopiaa ei samalla tavalla kolonialisoitu kuten muut Afrikan maat. Suomalaisten mieliin maa tuli nälänhätä kuvistaan joskus 80-luvulla ja historia sitä kautta tutuksi, kun Tadesse edustaa Eritreaa, entistä Etiopiaa. Maassa on 13 kuukautta vuodessa ja aikakäsitys perinteinen Abesa-time. Jatketaan opiskelua.

Sitä mukaa kun valoisa aika täällä pohjoisessa lyhenee alkaa meikän tehdä mieli paremmille laidunmaille. Viime viikon keventelyn jälkeen tällä viikolla olisi tarkoitus taas treenata tiukasi. Tänään oli perinteinen 9x1,6km maastossa reipasta ja viikonloppuna juoksen puolikkaan harjoitusmielessä. Pakara alkaa kestää juoksua eikä enää kinnaa samalla tavalla. Venyttelyä on silti jatkettava ja Voltaren-kuuria.

Yliopistollakin tuli tänään pyörähdettyä. Yksi ikuisuusprojekti sosiaalityön opintojen suorittamisesta etenee hitaasti mutta varmasti. Mukava oli silti pyörähtää luennolla vain todetakseni, että kylläpä nuorilta opiskelijat näyttävät nykyään. Toista se oli silloin 2000-luvun alussa kun opiskeluni yliopistolla aloitin. Lauantaina yliopiston kirjastolla pyörähtäessäni muistelin kaiholla pitkiä kahvitaukoja silloisella kaveriporukalla. Onneksi toiset näyttävät jatkavan perinnettä.

Juoksupuolella ajan kulumista ei onneksi huomaa. Nälkä kasvaa syödessä ja taas on yksi kova panostusvuosi menossa. Lauantaina stimmunkia haettiin juoksuporukan Grande Finalesta. Tossa vielä pari hyvää biisiä Teddy Afrolta: Shemendefer (sai Henokilta tipan linsiin kun kuunteli mun kämpillä- kotimaa tuli mieleen) ja Abebayehosh. Toisessa näistä biiseistä ylistetään kristittyjen ja muslimien rauhallista yhdessäoloa Etiopiassa. Harvinaista. Jatketaan vielä Hailella, kakkososa ja kolmasosa.

3 kommenttia:

  1. Italian sotasaavutukset on kyllä aika mitättömät, joten heikkoa on etiooppialaisten kaivaa kunniaa tuosta meriitistä.

    VastaaPoista
  2. Ei tosiaan Italia ole kovin voittoisa sotamaa ollut, mutta edeltäjä eli Rooman valtakunta on sitten toinen juttu.

    VastaaPoista
  3. Rooman valtakunnan ja toisen maailmansodan aikaisen Italian välillä on eroa jokunen vuosisata (tai peräti pari vuosituhatta), joten ei voine ihan 'edeltäjästä' puhua. Noihin vuosisatoihin mahtuu useampi valtakunta, joiden maine sotahistoriassa vetää vertoja muille (katso esim. Venetsia ja Genova). Ja toisekseen; nykypäivän italialaiset ei taida ihan edustaa kansana noita samoja roomalaisia (vaikka haluaisivatkin), sen verran on porukka sekoittunut kaikenlaisten kansainvaellusten ja muiden valloitusten myötä.

    T

    VastaaPoista