maanantai 26. lokakuuta 2009

Ajatuksia palloilusta Jyväskylässä

Paikallinen jalkapalloseura JJK varmisti eilen paikkansa Suomen korkeimmassa sarjassa. Tämä kulkee nimeltään veikkausliiga. Nimensä mukaisesti lajissa liikkuu raha eri tavoin kuin monissa ns. perinteisimmissä lajeissa. Jalkapallolle on kuitenkin selkeästi ollut Jyväskylässä tilausta jo pidemmän aikaa, siitä kertovat korkeat katsojaluvut. Itse katsoin kesän aikana yhden matsin ja varsin viihdyttäväähän peli oli, varsinkin kun JJK sattui voittamaan sillä kertaa. Kovin vähille voitot koko kaudella jäivät ja uhkana oli ykkösdivariin putoaminen. Tämä olisi tiennyt suunsoiton vähenemistä ja nöyryyden palaamista. Jotenkin vain tuntuu, että tässä kaupungissa tietty laji, siis yleisurheilu ei ole suosiossa. Kenttämestarit valittavat kun urheilukoulujen vuoroilla reenataan ja väillä juostaan henkseleitä nurmikolla. Nurmi on kuulemma mennyt piloilla tästä juoksentelusta, ei niinkään nappiksista. Kalevan kisojen aikaan 2006 yritettiin viritellä keskustelua katsomoiden laajentamisesta, turhaan. JJK:n noustua sarjaa ylemmäs oltiin valmiita jo rakentamaan omia jalkapallostadioneita. Kenttävalaistuksen saaminen vähimmäisvaatimuksena. Kovat puheet laantuivat kauden edetessä ja tultiin siihen tulokseen, että töitä on paljon tehtävä. Kaverien on reenattava ja kehitettävä peliään. Ostomiehet eivät tuoneet ratkaisua ja rahaa paloi varmaan kohtalaisesti. Sponssituki on varmaan hiukan eri luokkaa kuin yleisurheilussa ja rahallahan saa tunnetusti näkyvyyttä. Paikallislehti Keskisuomalainen on valinnut jääkiekon, jalkapallon ja rallin pääalueikseen mitä se pyrkii tuomaan esille. Palstatilaa kyllä annetaan muillekin lajeille, mutta usein tyydytään tylsiin STT:n tiedotteisiin. Ne ovat värittömiä tiivistyksiä tapahtuneesta eivätkä sytytä ketään. Lehden "omia" lajeja sen sijaan spekuloidaan kolumneissa värikkäästi ja antaumuksella. Vastoin hyviä lehtietiikkaa kyseiset lajit saavat runsaasti ennakkomainosta ennen pelejä. Yleisurheilusta taas ei etukäteen suostuta juurikaan kirjoittamaan, vaan pienempi viikkolehti SuurJyväskylä on tässä onneksi tullut apuun. Monesti on tullut esiin, että jos esim. JKU laatii valmiksii tiedotteen tai kertoo, että heillä on tälläinen ja tälläinen juttu tulossa kiinnostuu Keskisuomalainen asiasta. Juttu pitää ikäänkuin valmiiksi pureskella heille. Jos tämä on pelin henki, on yleisurheiluseura JKU:n siis panostettava tiedottamiseen ja omaan ulkoasuunsa. Nythän seurassa tehdään erittäin hyvää työtä, mutta se ei niinkään näy ulospäin. Urheilukoulut ja -kerhot ova täynnä junnuja ja ns. aikuisurheilijoitakin löytyy kohtalaisesti. Tänä vuonna JKU oli muistaakseni jotain Suomen 5-6 paras yleisurheiluseura. Siis sama kuin jos JJK olisi veikkausliigassa keskikastissa tai sen yläpuolella!


Päivän reeni 3x2kierrosta harjua kierroksen palautuksella. Viimeinen kierros kauden parasta vauhtia 5.15, muut 5.45 keskiarvolla. Keli oli lämmin, mutta maa liukas sateen jäljiltä ja pimeys haittasi vauhtijuoksua epätaisaisessa maastossa.

7 kommenttia:

  1. Unohdit muuten tuosta KSML:n suosikkilistalta ravi"urheilun", joka kylä ajaa kaikkien noiden muiden lajien edelle. Valitettavasti.

    VastaaPoista
  2. Niin tai mestaruuspokaalin saunottamisen! Ravi vois kyllä olla ihan mielenkiintoinen laji jos siihen vain pääsisi sisälle. Jos vois pelata jonkun toisen rahoilla niin ei tulisi ressiä rahojen menettämisestä :)

    VastaaPoista
  3. Tyly tosiasia on että siitä kirjoitetaan mistä kansa on kiinnostunut.Tällä hetkellä se on palloilupuolella se ison yleisön kiinnostus. Olisi surullista, jos asia menisi toisinpäin... Yleisurheilulle ei löydy arvostajia muista lajeista, jos yleisurheilijat eivät arvosta muita lajeja.

    VastaaPoista
  4. Syksy tuli ja leiskan väri muuttui. Täytyy heti tuohon taustaväriin totutella.

    Onneksi tällainen jokalajista kiinnostunut penkkiurhelija jaksaa seurata JJK:n, Jyp:n, Kirin ja muiden seurajoukkuseiden sekä myös teidän yleisurhelijoiden ja muiden yksilöurheilijoiden edesottamuksia. Saisi vaan Keskisuomalaisen urheiluosuus olla paksumpi kuin nykyään, että kaikista kirjoitettaisiin enemmän.

    Tosin ne ravit voisi jättää vähemmälle!

    VastaaPoista
  5. Mitenkän keskisuomalainen maakuntalehti raportoi lähialueen SM-sarjoissa pelaavista lentopallojoukkueista, MuurLe ja Ploki? Ja taitaahan siellä olla korisnaistekin korkeimmalla pääsarjatasolla.

    Jyväskylällä taitaa olla einiten pääsarjajoukkueita palloilulajeissa, jos ei pääkaunkiseudun joukkueita oteta mukaan. On salibandyä, korista, pesistä, jääkiekkoa, futista jne...

    VastaaPoista
  6. Ei ole. Jyväskylässä eniten.

    VastaaPoista
  7. Kieltämättä asiassa on oma lehmä ojassa, mutta muutaman lajin ylivalta pitäisi nujertaa! Ei kyllä paljoa koriksesta tai lentopallosta kirjoitella. Pesäpalloa nyt on jonkin verran. Ehkä asia on vain niin, että fanit lukevat uutisensa netistä ja lehti uutisoi jonkin verran sekä tuo satunnaisesti uusia lajeja esiin.

    VastaaPoista