tiistai 11. marraskuuta 2008

Pää on täynnä kaikenlaisia asioita. Eilen lainasin ranskan ja swahilin kielioppikirjat. Ranskaksi pitäisi hallita numerot, kun Kongon pakolaiset sekoittavat swahilija ja ranskaa. Swahilin kielen sanakirjaa tarvitaan kieliopin tarkistamiseen. Oppikirja on vuosimallia 1989. Tansanian puolella puhutaan puhdasta swahilia ja muissa maissa huononpaa ja usein sekoittunutta. On siinä välillä tulkilla töitä kun ei tiedä mitä viikonpäivä nimitystä käyttää. Vaihtoehtoja on kolme kuten numeroissakin.

Tentti lähestyy parin viikon päästä ja Sosiaalipolitiikka globalisoituvassa maailmassa käsittelee mm. eläkerahastointia. Vaihtoehtoina on jakorahoitus, missä nuoret rahoittavat vanhempiensa eläkkeet (Suomi) ja rahastointi, missä kukin sukupolvi maksaa eläkemaksunsa jotka rahastoidaan. Ongelmana on että työllisyysasteen olisi kohottava jatkuvasti väestön ikääntyessä. Kuten tiedettyä Suomessa syntyvyys pienenee ja ns. huoltosuhde kasvaa. Omat vanhemmat kuuluvat ns. suuriin ikäluokkiin ja meidän ikäluokka rahoittaa heidän eläkkeensä. Miten käy kun me jäädään eläkkeelle? Jos ei mitään rahastoa ole olemassa niin painetaanko sitä duunia kasikymppiseksi asti? Parempi skipata koko työelämä... Täytynee silti luottaa siihen, että lakisääteinen eläkejärjestelmä (Suomen malli) on eläkelaitosten hoidettavana ja hoitaa homman yhteisvastuullisesti.

Aamulla juoksin oikein hiljaa 5min vauhtia 18km+2x100. Taisi eilinen vielä painaa kropassa. Tänään sitten illalla skippasin treenin ja huomenna on hieronta ja koko päivä lepoa. outoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti