maanantai 10. marraskuuta 2008

Jos Jenkeissä on monta epäkohtaa niin löytyy niitä kotisuomestakin. Yksi näistä on köyhyys ja leipäjonot. Ne tulivat jäädäkseen laman jälkeen. Kunnallisvaalit tulivat ja menivät, mutta köyhyys teema ei tuntunut saavan pontta. Mitäs köyhistä, kun niitä ei näy paljoa missään. Ei ainakaan coffeehouseissa, missä kahvi maksaa melkein kaksi euroja ja kakkupalakin vitosen. Seurakuntien ja järjestöjen ruoka-apu on monelle tärkeä lisä toimeentuloon. Itse käyn usein työttömien ruokalassa edullisella lounaalla. Siellä vallitsee välitön tunnelma. Tekisi monelle snobille hyvää käydä siellä hiukan haistelemassa ilmapiiriä. Toisin kuin luullaan siellä eivät käy vain spurkut, vaan myös työssäkäyvät ja eläkeläiset. Kirkon diakonia- ja yhteiskuntatyön johdossa työskennellyt tohtori Heikki Hiilamo on sitä mieltä, että leipäjonot voitaisiin tehdä tarpeettomiksi jos vain poliittista tahtoa löytyisi nostamalla perusturvan tasoa. [Keskisuomalainen 10.11]

Ei sen puoleen, että tässä esitettäisiin jotain erikoista. Olin tänään kuuntelemassa eläkevakuutus sijoitusneuvojaa. Jo nyt kannattaisi sijoittaa ne ylimääräiset pennoset tulevia eläkepäivä varten..

Tänään aamulla 9km. Illalla 4km +8x1,6km vuoroin 3.20-30/3.50-4min, lopussa piti jarrutella. päälle 5x100m ja 4km verryttelyä kämpille, missä kevyttä kuntopiiriä. Stimmunki alkaa olla reilassa.

7 kommenttia:

  1. Leipäjonot ovat "hyvinvointivaltio" Suomen häpeä. Pienillä toimenpiteillä näille ihmisille saataisiin oikeata tekemistä ja sitä kautta ruokaa pöytään. Mutta ei snobbailevia poliitikkoja tällaiset toimenpiteet kiinnosta, kiinnostaa vain omat edut.

    VastaaPoista
  2. Kyllähän ne sijoitusneuvojat tosiaan kehottavat sijoittamaan eläkkeisiin. Ja moni tuntuu uskovan. Itse en ehkä kuitenkaan uskaltaisi; menisivät rahat pian kankkulan kaivoon näinä epävakaisina aikoina. Moni yhtiö oli jo lähellä mennä konkurssiin:

    http://www.taloussanomat.fi/
    porssi/2008/10/15/
    elakeyhtiot-kavivat-kriisin-partaalla/
    200826797/170

    VastaaPoista
  3. Esittelijä kyllä esitti käyriä, että vaikka joskus olisi laskua, pidemmällä aikavälillä kuitenkin nousua on ollut viimeiset sata vuotta! Lisäksi jos sijoitat 100e/kk verotuksessa hyvitetään jo 28e. Jos 30-kymppisestä lähtien sijoitat 200 e/kk saat 62-vuotiaana eläkkeelle siirtyessäsi 468 864e!

    VastaaPoista
  4. Ai niin: nyt kannattaisi sijoittaa, kun kurssit ovat pohjalukemissa!

    VastaaPoista
  5. Heitänpä kommentin. Taitaa olla Jkl:ssä EV:n myyjät taas aktivoituneet kun mullekin soittelivat useampaan otteeseen. Kävin kuuntelemassa myyntipuhetta ja isoja kasvulukuja. Äijä mainitsi kulut prosentteina, ei edes selittänyt mitä tarkoittavat ja ohitti varsin taitavasti tarkentavat lisäkysymykseni kuluista. Eikä kuluja tietysti oteta huomioon kun esitellään tuottoa :) Harva miettii, että tulee sitoutuneeksi yli 30 vuodeksi systeemiin josta ei pääse irti ja mitä pidempi sijoitusaika niin sitä oleellisempia ovat kulut (ja kummasti myyntimiehiä ei tunnu kulut kiinnostavan). Harvempi ottaisi asuntolainaakaan yli 30v laina-ajalla...

    Pienten pohdiskelujen jälkeen en muuta kantaani ja pidän rahani erossa EV-puljuista. Yksinkertaisesti liikaa välikäsiä.

    Käymässäni puljussa kk-kulut olisivat (ainakin alussa) 13% jos laittaa sisään 100€! Kuullostaako hyvältä sijoitukselta? Saa siinä kurssit nousta aika lailla että pääsee edes omilleen.

    Verohyötykin on osin "kusetusta". Jos joskut olet niin vanha että nostat EV-rahoja itsellesi niin maksat koko summasta veroa (ei siis pelkästään voitosta!) eli valtio repii kyllä "lainaamansa" rahat takaisin.

    Jos on ylimääräistä niin sijoita itse suoraan osakkeisiin/rahastoihin niin maksat veroa vain mahdollisesta voitosta. Ei EV-myyntimiehet mitään hyväntekijöitä ole, palkkarahat niillekin on jostain revittävä ja mistäs muusta kuin sinun rahoista.

    Skylark

    VastaaPoista
  6. mita vikaa leipajonoissa on? aina on ja tulee olemaan koyhia vaikka heidan maaraa saataisiin minimoitua niin leipajonot ovat hyva olla olemassa.. ennemmin hapea on hyvinvointivaltiolla jos heilla ei ole varaverkkoa verkosta pudonneille..

    leipajonoihin vain lisaa leipaa

    VastaaPoista
  7. No leipäjonoja ja niiden pituutta on vain pidetty köyhyyden mittarina. Onhan se ikävää jos joutuu luukulta toiselle ramppaamaan toimeentuloa hakiessa ja vielä lisäksi hakemalla ruokakassin täydennystä usein pian vanhaksi menevästä ruuasta.

    Eläkesäästämisestä: ei ole ylimääräistä, mutta kiinnostuksella seuraan asioita. Firma oli Skandia. Luen esitettä tarkemmin ennen seuraavaa palaveria. Parhaiten taitaa tällä hetkellä tuottaa googlen mainokset...

    VastaaPoista