sunnuntai 13. syyskuuta 2009

Nyt alkaa olla taas raportin aika. Eilinen tilipäivä oli kyllä sen verran antoisa, että siitä kelpaa kirjoittaakin. Kisa meni nimittäin reilusti yläkanttiin ja kaikki odotukseni ylittyivät. Ensinnäkin se että päihitin Simo Wannaksen ja Anssi Raittilan oli positiivista. Toiseksi se, että juoksin oman ennätykseni 2.21.34, oli ehkä suurin yllätys. Tiesin kyllä koko juoksun ajan missä mennään eli todella kovaa tuli aloitettua. Eka kymppi oli siinä 33min ja puolimatka 1.10.15. Siitä voi jokainen laskeskella mihin loppuaikaan oltiin menossa. Omat arvailuni tämänhetkisestä kunnosta vaihtelivat 2.25-2.28 välillä. Odotettavissa oli siis todella paha katkeaminen- sitä ei tullutkaan. Kuten kuvasta näkyy olin käsivarteeni "tatuoinut" 3.25 kilometrivauhdilla kulkevan maratonin. Sillä olisi juostu 2.24.10. Käteen sitä taiteillessani uskoin olevani yltiöoptimistinen. Onneksi joskus pääsee kovempaa kuin on edes haaveillut.

Vetotyöt kakkosporukassa hoiti kunniakkaasti Anssi Raittila. Lewis Korir oli karannut Kuokkalan sillan jälkeen noin 10km paikkeilla. Siinä vaiheessa hän pisteli kamikaze 3min vauhtia ja erkani meistä nopeasti. Mielessä pyöri siis jo ensimmäisen kierroksen aikana, että mitäköhän tästä kisasta tulee. Juoksu kulki kuitenkin äärimmäisen rennosti ja vain hengitys teki töitä. Edellisen viikon valmistavat harjoitukset olivat onnistuneet ja kisa lähti käyntiin heti alusta lähtien hyvin käyntiin. Olin valmis kovaan vauhtiin. Alussa mentiinkin reilusti alle 3.20 kilometrejä. Tuuli tuntui todella voimakkaalta Viherlandiasta kylille päin juostessa. Välillä tuntui että se oli vielä vastainen vastakkaiseen suuntaankin juostessa, ilmeisesti tuulen suunta hieman vaihteli.

Olin jo putoamassa Wannaksen ja Raittilan peesistä moneen kertaan, mutta aina löytyi rytmiä jalkoihin. Olotila vaihteli tuskaisesta helppoon menoon. Hartiat kuitenkin pysyivät alhaalla ja juoksu rentona. Juomahuolto toimi erittäin hyvin, kiitos siitä Antille, Jarille ja Jaakolle! Oma energiatankkaus onnistui myös ilmeisesti todella hyvin. Lihakset eivät olleet jäykän tuntuiset alkumatkasta, päinvastoin herkkää oli ja silti energiaa riitti koko matkalle hyvin. Yksi syy onnistumiselle olivat kisatossut. Pehmeät Niken Lunaracerit tuntuivat sopivan mun juoksutyyliin kuin nenä päähän. Ne tarjoavat hyvän vaimennuksen, ovat hiukan paksumpipohjaiset ja ennen kaikkea kevyet. Jalat eivät väsähtäneet matkan edetessä missään vaiheessa.

Kisan ratkaisu tapahtui Alban n. 30km kohdalla. Sitä ennen oli ollut jo paljon kierroksella ohittelua hitaammista mikä ei hidastanut menoa, mutta hiukan stressiä aiheutti. Vauhti alkoi siinä vaiheessa hiukan hidastumaan ja vesipisteen jälkeen hiukan kiristin ja Simo ja Anssi jäivät. Itse asiassa juoksin 3.20 kilometrejä eli sitä mitä alkumatkastakin. Yllättävä lyhyt sadekuuro 8km ennen maalia hiukan aiheutti harmaita hiuksia mutta selvisin siitä. Kädet eivät jäähtyneet liikaa ja sain pidettyä hyvän juoksurytmin. Viimeisen 4km aikana ohittelin vielä massoja mutta niistäkin selvittiin. Maaliin saavuin hyvävoimaisena ja ennen kaikkea tyytyväisenä suoritukseeni - ehkä tästä miehestä vielä maratoonari tulee!

Jyväskylän Finlandia marathon vuosimallia 2009 tarjosi hyvän näyttämän SM-maratonille. Reitti osoittautui ennakoitua nopeammaksi, järjestelyt toimivat, tunnelma oli hyvä kuten kelikin. Kahdeksan miestä juoksi alle 2.30 rajan, mikä on hyvä taso suomalaisittain vuosikausiin. Naisetkin juoksivat mielestäni aivan mallikkaasti. Jyväskylän oma massatapahtuma sai varmasti hyvää mainetta ja vielä kun palkintoihin panostettaisiin hieman enemmän houkuttelisi se jatkossakin kovia juoksijoita.

16 kommenttia:

  1. Onnea.
    Mukavasti lehti Keskisuomalainen kyseli: "Mutta kuka oli mestari? Vaikka Korir maratonin SM-kullan saikin, niin mielestäni sinä olet Suomen mestari. Sait taas kerran mukavasti puheeksi nuo säännöt!

    VastaaPoista
  2. Onnittelut hianosta juoksusta. Itellä kausi päättyi tarkoitus oli juosta minun ekaa kertaa elämässäni ½ mara, mutta jäi haaveeksi. Tiukka kisakesä vei junnulta voimat kadoksiin ja ylimeno alkoi 2 viikkoa etuajassa... ens vuonna taas yritetään...
    -meri-

    VastaaPoista
  3. Upeasti juostu Miika. Tuosta on hyvä jatkaa ensi kaudelle. Toivottavasti näyttö riittää EM-valintaan hyvissä ajoin.

    VastaaPoista
  4. Minä jo vähän katselin (oikeastaan kuuntelin) pariin otteeseen matkalla, että nyt taitaa olla Miikalla vaikeaa. Siksi yllätys oli melkoinen kun viimeisen kerran Viherlandian juottopaikalle tulitkin selvästi kolmikon ensimmäisenä. Siitä lievä innostumiseni...

    Onnittelut!!

    AS

    VastaaPoista
  5. Onnittelut SM-hopeasta, Miika! Mahtavaa! :)

    VastaaPoista
  6. Onnittelut oikealla Suomen Mestarille! Harmi vaan, että muistoksi tuli hopeinen lätkä eikä kultainen!

    Motivaatiota tuosta varmasti sait taas pitemmäksi aikaa! Tsemppiä!

    VastaaPoista
  7. Onnittelut hyvästä juoksusta! Maraton on äärimmäisen kova laji.

    T. Niemisen Mika

    VastaaPoista
  8. Mzungu yllätti koko poppoon - onnittelut loistavasta marasta!
    t. AA

    VastaaPoista
  9. Hei! Sun tarttee tuonne profiiliin muuttaa mara-aikasi! ONNITTELUT pikkusiskoltakin: oli se aika jännää, kun veli näytti juoksevan vikalla rundilla Viherlandian kohdalla kakkosena.

    VastaaPoista
  10. http://www.terotemedia.net/fm2009/

    Miikan maaliintulosta kuvat nro 141 - 143.

    VastaaPoista
  11. Onnea, hienosti juostu!

    VastaaPoista
  12. Kiitos tuossa aiemmin kommentoineelle kuvista.

    Voi mikä elämän ilo välittyy. Joku on joskus sanonut että se on tärkeintä mitä voimme toisillemme antaa.

    ayla

    VastaaPoista
  13. Hirmuinen oli meno uuden mestarismiehen - ei hyytynyt hymy eikä mies - maaliin tultiin uudella komealla enkalla oiva mestarismies - Miika kun juoksee ois kuin mies lentäis on siinä aito mestarismies - tie vie ensi vuonna kataloniaan vaan ei siellä katalaa lie kun mestarismies siellä jyrää - aidot onnittelut maran mestarismiehelle

    VastaaPoista
  14. Pakko korjata tuota väärinkäsitystä eli en ole kuvien ottaja. Huomasin tuon linkin muualla netissä ja kopioin sen tänne. Kiitokset vaan kuvien ottajalle, jos satut tätä blogia lukemaan.

    Hyvin sanottu, että elämisen ja onnistumisen riemu noista Miikan kuvista välittyy. Tuuletusten perusteella voisi kyllä luulla Miikan voittaneen koko kisan.

    VastaaPoista
  15. Kannattaa Miika nauttia nyt täysin siemauksin maratononnellisuudesta, kun siihen on mahdollisuus. Koskaan ei tedä, tuleeko enää ihmiselon aikana mahdollisuus maratononnellisuuteen. Ite en ole koskaan ollut maratononnellisuudessa, koska maratavoitteet ovat jääneet saavuttamatta. Joskus olen ollut maalissa jonkinlaisessa maratontyytyväisyydessä, mutta en koskaan maratononnellisuudessa.

    VastaaPoista
  16. Onneksi olkoon moraalinen Suomen Mestarri !
    T: Asmo ex sm-silver

    VastaaPoista