perjantai 4. lokakuuta 2013

Miika Takala tavoittelee EM-maratonista kruunua uralleen

Lähde: Hevoskuuri. Julkaistu 03.10.2013
Miika Takala on asettanut itselleen kovan tavoitteen päästä Zürichin EM-maratonille. Kuva: Terhi Halonen Miika Takala on asettanut itselleen kovan tavoitteen päästä Zürichin EM-maratonille. Kuva: Terhi Halonen

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden 35-vuotias Miika Takala saavutti muutama viikko takaperin uransa ensimmäisen henkilökohtaisen suomenmestaruuden voittaen maratonin SM-kultaa kotikaupungissaan Jyväskylässä. Nyt Takalan mielessä siintää ensi kesän Zürichin EM-kisarajan 2.18 rikkominen, mikä olisi komea kruunu hänen pitkälle uralleen.
Entistä mieluisamman Takalan ensimmäisestä SM-kullasta tekee se, että se tapahtui hänen oman seuransa järjestämässä Finlandia Maratonilla tutuilla kotikaupungin teillä.
– Pitkään mietin, että juoksisin maratonin jo keväällä, mutta onneksi valmentajani Antero Liukkonen sai minut siirtämään katseet tähän syksyn kotimaratoniin. Oli tosi hieno juosta ja hienot fiilikset, vaikka 2009 juoksin nopeammin kuin nyt. Oli tosi hieno kilpailu ja mukavaa kun oman seuran kisatalkoolaiset ja tutut kannustivat reitin varrella, Miika Takala muistelee vielä kultajuoksuaan.
– Pidemmän aikaa tätä SM-kultaa on jo haettukin. SM-maastojen joukkuekulta minulla on, mutta henkilökohtainen mestaruus on aina arvokkaampi. Pari SM-hopeaa minulta löytyy, mutta kulta on aina kulta. Samalla tämä oli myös JKU:lle sadas SM-mitali, Takala osaa arvostaa ensimmäistä mestaruuttaan.

EM-maratonista uran huipennus?

Takalan maratonennätys on 2.21.34, mutta hän on päättänyt lähteä rohkeasti Zürichin EM-rajan 2.18 kimppuun.
– EM-maraton olisi sopiva oman juoksu-uran huipennus. Sinne on nyt iso yritys ja katsotaan päästäänkö sinne. Talvella on tarkoitus treenata ja keväällä annetaan sitten näyttö, huhtikuussa joko Rotterdamissa tai kaksi viikkoa myöhemmin Hampurissa. Kyllä tämä varmasti on minun viimeinen kova yritykseni, mutta juoksua tulen varmasti jatkamaan tämän jälkeenkin ja kisailemaankin veteraanisarjoissa. Ei sitä seinään kannata lopettaa, sitähän vaan lihoo ja joutuu huonoon kuntoon.
– Ennätykset tehdään hyvässä porukassa ja ei niitä alle 2.20 juoksijoita niin kauheasti Euroopassa ole, mutta ainakin Hollannissa on hyvä taso ja myös Hampuri on hyvä paikka yrittää ennätystä, Takala sanoo tulevasta näyttöpaikastaan.
Takala myöntää kuitenkin realistisesti, että 2.18 on kova raja hänelle, eikä sen alittaminen tule olemaan hänelle helppoa.
– Kyllä se 2.18 rajan alittaminen vaatii täydellistä juoksua ja hyvää keliä ja ettei tuulisi sekä vielä hyvää porukkaa ympärillä. Mutta nyt on tarkoitus aloittaa valmistautuminen ja tehdä useampi kuukausi hyvää maratonharjoittelua ja kovaa työtä. Ja mikäli selviää ilman vammoja, niin kyllä sen rajan rikkominen mahdollisuuksien rajoissa on, siihen ainakin täytyy uskoa, Takala sanoo.
– Se raja on tehty viime vuoden tilastojen pohjalta, jolloin moni juoksija yritti Lontoon olympiamaratonille. Esimerkiksi 2.19 olisi ollut sopivampi raja EM-maratonille.
Harjoittelussaan Takala panostaa laatuun ja siihen, että juoksu olisi hyväntuntuista koko ajan kauden ympäri.
– En kerää kilometrejä niin hirveän paljon, sillä 200 kilometrin viikot ovat aika kovia kropalle tässä iässä. Sen sijaan panostan enemmän laatuun ja siihen, että juoksu olisi hyvän tuntuista eikä liian junnaavaa myöskään harjoituskaudella. Talvellakin on tarkoitus juosta vähän kisoja tuntuman säilyttämiseksi.

Afrikka toinen koti ja hyvä leiripaikka

Miika Takala asui Tansaniassa kahdeksanvuotiaasta 15 ikävuoteen saakka ja puhuu swahilin kieltä sujuvasti. Seitsemän vuotta Takala on tehty swahilin kielen asiointitulkin työtä tehden mm. käännöksiä. Tulkin työn ja juoksun lisäksi Takala elämään mahtuu opiskelut sosiaalityö pääaineenaan. Opiskelussaan Takala on gradussaan keskittynyt maahanmuuttajien kotouttamiseen liikunnan avulla ja tehnyt haastatteluja swahilin kielellä Suomeen tulleiden maahanmuuttajien kanssa.
– Tulkin työssä palkka on kohtalainen ja 3-4 tunnin työpäivillä olen tullut toimeen. Tosin nyt olen ollut opintovapaalla ja saanut ansiosidonnaista päivärahaa. Lisäksi minulla on hyvä tiimi ympärillä ja seurani Jyväskylän Kenttäurheilijat on ollut paras sponsorini. Lisäksi ihmiset ympärilläni ovat antaneet uskoa siihen, että EM-rajan alle olisi mahdollista päästä, Takala kiittelee tukijoukkojaan.
– Liitoltahan en ole saanut niin henkistä kuin materiaalistakaan tukea, Takala jatkaa.
Nuorena poikana Tansaniassa asuessaan Takala ei vielä harrastanut juoksua, vaan juokseminen alkoi Suomessa 17-vuotiaana. Itä-Afrikka on tullut Takalalle tutuksi myöhemminkin ja hän on leireillyt siellä pitkiäkin jaksoja kerrallaan. Tulevana talvena Takalan mielessä on mennä harjoittelemaan Etiopiaan.
– Niemisen Jaakon kanssa olisi tammikuussa tarkoitus mennä Etiopiaan Addis Abeban lähelle, jonne Kenenisa Bekele on avannut harjoittelukeskuksen 2700 metrin korkeuteen. Olin siellä 2009 ja se on oikein hyvä paikka. Helmi-maaliskuu on vielä hieman auki leireilyn suhteen, mutta ainakin maaliskuussa olisi seurajoukkueiden Euroopan cupia tarjolla, Takala kertoo tulevasta talvestaan.
– Tammikuuhun saakka olen näillä näkymin Suomessa ja tarkoitus olisi hyödyntää ainakin Kihun hyvää juoksumattoa, jota pääsee käyttämään sekä myös Hipposhallia, jonka kaarteet tosin eivät ole niin hyvät pidempiä matkoja juostessa.
Hevoskuurin tavoittaessa Takalan hän oli juuri lopettanut kahden viikon ylimenokauden ja aloittanut tällä viikolla harjoittelun kohti EM-kautta. Takala kertoi palautuneensa SM-maratonista todella nopeasti, joten sekään ei ole enää häiritsemässä uuden harjoituskauden aloittamista.
– Nyt tässä syksyllä kerätään määrää ja harrastetaan monipuolista harjoittelua, niin että välillä käydään jopa sauvakävelemässä ja salilta haetaan hieman juoksuvoimaa, Takala kertoo.
– Lisäksi tarkoituksena on hankkia vielä lisää tietoutta, että mihin keskittyä maratonharjoittelussa. Ensi kaudella tulen varmaankin jättämään lyhyempiä kisoja pois ja keskittymään enemmän pidempiin kisoihin.
– Yleensä en ole tehnyt mitään spesiaalia valmistavia harjoituksia ennen maratonia, mutta yksi vaihtoehto voisi olla puolimaratonin juokseminen kolmea viikkoa ennen. Täytyy kysellä vielä lisää kokeneilta juoksijoilta neuvoja, mutta muistaa samalla oman pään pitäminen harjoittelussa, Takala suunnittelee.

Yhteisöllisyyttä suomalaiseen kestävyysjuoksuun

Kysyttäessä Suomen kestävyysjuoksun tilasta ja siitä millaista tukea tai apua Takala on saanut liitolta, vastaus ei ole kauhean mairitteleva.
– Varsinkin vanhemmille aikuisurheilijoille ei ole minkäänlaista tukea liitolta tarjolla. Ei ole minkäänlaista yhteydenpitoa, rahallisesta tuesta nyt puhumattakaan, Takala sanoo.
– Yhteydenpito olisi paras ja edullisin vaihtoehto, mutta edes sitä ei ole tarjolla. Onneksi sentään nuoriin tulevaisuuden lupauksiin jonkin verran panostetaan. Mutta ei täällä Suomessa todellakaan liikaa miehiä ole, joten jonkunlainen tuki edes olisi toivottavaa.
Myöskään edustuspaikkoja ei ole suomalaisurheilijoille ollut liikaa tarjolla.
– Se kannustaisi yrittämään, jos kisapaikkoja olisi paremmin tarjolla. Esimerkiksi Ruotsi on tehnyt päätöksen, että se lähettää kolme juoksijaa ensi kesän EM-maratonille. Barcelonassa 2010 ei ollut ketään suomalaisjuoksijaa, vaikka Henri Manninen oli juossut 2.19., jonka olisi minun mielestä pitänyt riittää kisapaikkaan. Myöskään tämän kesän 23-vuotiaiden EM-kotikisoissa ei montaa suomalaisurheilijaa ollut, vaikka moni olisi varmasti tullut omalla kustannuksella Tampereella, jos vaan olisi saanut mahdollisuuden.
Yksi asia, jota Takala vielä kaipaa enemmän, on yhteisöllisyys juoksijoiden keskuudessa.
– Yhteisöllisyys on hyvin tärkeää. Yhteiset leirit ja kokoontumiset, joissa nuoret ja kokeneemmat urheilijat kerääntyisivät yhteen, olisi erittäin hyödyllistä. Samalla nuoret näkisivät vanhemmilta urheilijoilta, että mitä urheilijana oleminen vaatii. Lisäksi ohjelmassa saisi olla enemmän yhteisiä palavereja ja yhteisharjoittelua, joka veisi eteenpäin, Takala tuo esille kehitysideoita suomalaisen juoksun kehittämiseen.
Berliinin maratonilla tehtiin jälleen uusi hurja maratonin ME-aika, mitä mieltä siitä olet?
– On se järkyttävän kovaa vauhtia ja selvästi alle kolmen minuutin kilometrivauhtia. Tämän jälkeen 2.10 aikoja ei pidetä enää minään, vaikka esimerkiksi SE-aika 2.10 (Janne Holmen) on todella kova aika, Miika Takala tuumii loppuun Wilson Kipsangin hurjasta maailmanennätysajasta 2.03.23.
Hevoskuuri toivottaa onnea Takalalle EM-haaveen toteuttamiseen ja kehottaa samalla muitakin kestävyysjuoksijoita kokeilemaan rohkeasti rajojaan ja asettamaan itselleen riittävän korkeita tavoitteita.
- Tero Viljanen

Hevoskuuri+ palvelusta lisää juttuja ja artikkeleita.

3 kommenttia:

  1. Tuo sadas mitali tuli nimenomaan nykypäivän olympialajeista. Kun lisätään mukaan hallit,viestit, maastot ja maantie yleisessä sarjassa kasvaa mitalien määrä 240:een. Kaiken kaikkiaan suomenmestaruuksia seuraan on tullut vuosien varrella 273 ja niitä on ollut tuomassa 157 urheilijaa.
    EsaK

    VastaaPoista
  2. Hyvä Miika! Toivottavasti sattuu pöljä päivä tulevalle marakoitokselle!

    VastaaPoista
  3. Kova on haaste, mutta kova on mieskin. Tsemppiä!

    VastaaPoista