tiistai 28. tammikuuta 2014

Leiri paketissa



Viime viikko oli viimeinen kokonainen leiriviikko Etiopiassa. Se oli myös harjoituksellisesti leirin kovin. Määrää tuli yli 190km ja viikkoon sisältyi useampi kova treeni. Maanantaina oli melkein kolmen kympin päivä kun aamulla oli normi kymppi +6x100m ja illalla 20km+6x100m. Tiistaina teimme Jaakon kanssa hyvän puntin 6km aamuverkan jälkeen. Liikkeet olivat samat, mitä tähänkin asti. Kyykkyä tuli kokeiltua kolme kertaa sadalla kilolla, joten maksimivoimaakin alkaa löytyä. Muuten toistoja on vähän ettei jalat hapotu. Puntin päälle oli vielä normi 10x100m loivaan alamäkeen hiekalla ja kulku oli kerrassaan hyvä. Aamupala maistui hyvin ja otin palautumisjuomaa. Illaksi Antero oli laittanut ohjelmaan 6-15km+10x100m ja tietenkin valitsin jälkimmäisen määrän. Päivällä kävimme Addiksessa nostamassa Markulle rahaa hotellimaksuja varten. Samalla tuli käytyä netissäkin.

Keskiviikkona oli hyvä ratatreeni Kenenisan tartanilla. Aamulla ulkoilimme 10km+6x100m ja päivällä kävimme vielä uudemman kerran kaupungilla. Löysin hyvän verkka-asun edulliseen hintaan vietäväksi Jyväskylään Karille. Illalla hölkkäsime radalle, missä pakara ja polvennostojuoksua ennen 3x5x200m 200m hölkkäpal ja 5min sarjapalautus vetosarjaa. Keskiarvo oli tällä kertaa parempi kuin edellisellä kerralla. Samaan aikaan tyrkki menemään Djiboutin Suleiman nelosia ja kakkosia urku auki. Taitaa mies kilpailla halleissa ja täytyy hieman seurata kuinka juoksu hänellä kulkee. Oma treeni meni hyvin, eivätkä hapotkaan nousseet liian korkealle. Aina viidennen jälkeen otin näyteen ja ne näyttivät 3,1 5,7 ja 5,9. Vauhdit sarjoittain oli siinä 33, 32 ja 31 sekunnin tuntumassa ja ihan hyvältä tuntui juosta vauhdikkaammin määrän mättämisen keskellä. Kilsoja tuostakin reenistä 15km.

Niin joo näimme Bekelen veljeksiä tiistaina kun kävimme ostamassa pääsyliput urheilukentälle. Kenenisa vaikutti pikkasen pullukalta velipoikaan verrattuna. Hieman spekuloimme kuinka tosissaan mies on Pariisin maratonin suhteen. Villi veikkaus on, ettei maaliin saakka juoksen vielä ekalla yrittämällä.

Torstaina aamulla innostuin lähtemään Lontoon finalistin peesiin. Hän lupasi näyttää reitin lähellä olevalle vesiputoukselle. Vartti heräämisen jälkeen alle 5 min/km vauhti oli kuitenkin pikkasen liian reipasta. Kilsoja tyhjällä mahalla kertyi 18km, mikä kyllä tuntui iltapäivällä. Iltalenkki 12km+6x100m ei kovin lennokkaasti kulkenut, mutta onneksi seuraavan päivän reeniin mennessä kuitenkin. Se nimittäin oli 5x10min 160-165 sykkeillä. Leirin alussa sama reeni oli 5x6min, sitten 5x8min ja nyt siis tuo 5x10min. Hiukan alkoi jo kropassa tuntumaan juostut kilometrit ja eka veto tuntui kaikista raskaimmalta. Nousukuntoinen Jaakko piti vauhtia ja roikuin vain peesissä. Sykkeet eivät juurikaan nousseet vaan mies oli väsynyt. Vauhti oli kuitenkin jo 3.30 luokkaa keskisykkeen ollessa 154. Leirin alkuvaiheessa vauhti oli minuutin hitaampaa samoilla sykkeillä. Jonkin asteista sopeutumista oli siis tapahtunut.

Viimeisessä vedossa ehdin juosta melkein 3km eli 3.20 vauhdilla keskisykkeen ollessa 161. Jaakko hieman sparrasi meikäläistä enkä antanut periksi vaikka pahalta tuntui pari kierrosta ennen kuin kymmenen minuuttia tuli täyteen. Hapot 1.6, 2.3 ja 4.2 toisen, neljännen ja viidennen jälkeen. Keskivauhdit muissa vedoissa oli 3.37, .35 ja .33 keskisykkeen ollessa 154-56 paikkeilla. Pikkasen liian kovaa tuli siis eka vedettyä, mutta muuten treeni meni putkeen. Kovempaa juoksua tuli kuitenkin 15km. Spekuloida voi josko juoksisi 2700m korkeudessa TV-kovan yhteen soittoon, mutta pilkkominen lienee ihan hyväkin asia. Palautus oli kuitenkin 2min ja laktaattiarvon ottamiseen juuri sopiva aika. Iltatreenissä kilsoja yhteensä 22km kun verkkaa tuli 5+2km.

Lauantaina oli ansaittu kevyt päivä. Silloinkin olisi voinut helposti jatkaa kilometrien keräilyä, mutta viisas pääsee vähemmällä ja muistaa palautella. Numerot 10km+6x100m ja 12km illalla kevyttä nautiskelua Addiksessa käynnin jälkeen oli yhtä juhlaa. Löysin kaupungilta vihdoin Hannelle samanlaisen sadetakin kuin itelläkin on. Sain myös tuhlattua loput Birrit ja taskun pohjalle jäi juuri sopivan verran. Illalla oli luonnollisesti palauttava sauna.

Leirin aikana keskityin sunnuntain pitkään lenkkiin ja vedin sen pikkasen kovempana ja pidempänä mitä ohjelmassa oli. Juoksin sen kolmena viikkona mäkisessä maastossa 30km mittaisena niin että loppu tuli kolmesta kilometristä alamäkeen Yaya villageen. Mukana oli juomavyö ja geelejä ihan varalta. Juoksimme samaan suuntaan Entotoon kuin edellisviikolla ja pääsimme pikkasen pidemmälle 3200metrin korkeuteen. Käännöspaikalla valokuvaus kesti sen verran kauan, että ite päätin tykittää yksin majapaikkaan. Meno 15km oli 5.40 vauhdilla ja paluu 4.20 keskivauhdilla pikkasen päälle 140 keskisykkeellä. Askel rullasi hyvin ja nautin juoksusta. Loppupäivä meni luonnollisesti rötvätessä, mutta se onkin treenileirillä sallittua.

Leirin viimeinen päivä koitti maanantaina. Otimme sen tarkoituksella kevyesti edessä kun oli yölento Tukholman kautta Tampereelle. Aamulla ainoastaan 12km+6x100m +syväkyykkyhypyt ja päkiähypyt. Sen päälle löhöilyä ja gradun kirjoittamista. Leirin loppuvaiheessa aloin orientoitumaan suomielämään ja sen tuomiin haasteisiin. Siihen kuuluu mm opiskelua ja tarkoituksena on ehkä jopa valmistua kesään mennessä. Paineita asian suhteen ei tarvitse silti ottaa. Huhtikuulla on maraton ja tarkoituksena on myös pysyä terveenä siihen asti hyvin harjoitellen.

Seuravat päivitykset Jyväskylästä.  




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti