sunnuntai 21. huhtikuuta 2013

SM-maantiet 2013 Tuusula

Yksi kevään ja vuoden isoimmista kisoista on takana. SM-kisoja ei vuodelle montaa mahdu, mutta enemmän silti kuin monelle muulle yleisurhelulajin edustajalle. Puolimaratonilta mulla oli puolustettavana hopeinen mitali viime vuodelta ja onneksi en sitä aivan helpolla muille antanut. Kuitenkin pikkasen raporttia viikon ulkoiluista.

Tiistaina oli käyntiä Hippoksella pikkasen vauhtia hakemassa. Antero oli merkannut treeniohjelmaan tonni, kakstonnia, tonni. Jätin viimeisen tonnin juoksematta, kun jaloissa tuntui edellispäivän hieronta. Olin päässyt Tommille hierottavaksi, kun poikkeuksellisesti kovempi reeni oli tiistaina eikä maanantaina kuten yleensä. Eka tonni liikahti 3.05, kaksitonninen 6.15 ja tonni 3.00. Kone oli avattu ja lompsin punttisalille selkiä ja vatsoja tekemään. Avausvetoina olin vielä juossut 10x80m, mutta loppuvedot jätin juoksematta ja keskityin palautumiseen. Verryttelyä tuli 4+3km ja aamulla olin ulkoillut tavalliseen tapaan 9km+3x100m.

 Keskiviikkona ei mitään ihmeempiä enään tehty kunnon suhteen. Henri mainitsi puolimaratonin reitin todella vaativaksi ja iltalenkillä lähdinkin hakemaan pikkasen haastavampaa ja ei niin tuttua juoksualustaa. Treenit 9km+3x100m ja 15km+2x100m. Torstaina tuntuma oli jaloissa, että nyt mies on menossa jumiin. Aamulla kulku oli tukkoinen 10km+3x100m ja tunnustelin alaselän vasemman selkälihaksen olevan jumissa. Soitto Tommille, joka suostui käsittelemään selkää illalla. Sitä ennen kuitenkin toinen käynti halllilla, missä 5x400m 73 sekuntiin 200m hölkkäpalautuksella sekä 4x200m 33-32 sekuntiin. Kulku oli melko hyvä ja totesinkin Anterolle, että kunhan saan selän kuntoon niin avot. Ennen ja jälkeen vetojen 10x80m normaaliin tapaan sekä käväsin puntilla vielä kerran selkiä ja vatsoja tekemässä. Päälle vielä hieman aitakävelyitä ja verryttely kämpille 3km.

Perjantaina oli niin sanotusti löysä päivä. Aamulle ei oltu merkattu aamulenkkiä, enkä sitä myöskään tehnyt. Kolmen maissa lähdimme ajelemaan Tuusulaan ja sinnehän oli aika pitkä matka. Kilpailukanslia oli järjestävän seuran toimistilla, mikä kyllä löytyi. Kävimme saman tien myös ajamassa reitin läpi, mikä oli ihan hyvä idea. Kevyt lenkki (6km+2x1min) ennen iltapalaa ja päivä alkoi olla paketissa. Tuusulasta löytyi mainio kiinalainen ravintola, mikä ennakoi hyvää kisaa.

Lauantai aamulla herätys puoli kahdeksalta ja olimme Henan kanssa hereillä jo ennen sitä. Kevyt 15min herättely, aamupala ja autokyydin odottelua kisapaikalle. Onneksi olimme katsastaneet senkin edellisenä päivänä, eikä opasteiden vähäisyys ollut yllätys. Myöskään yleisö eikä media paikalle varmaankaan kovin helpolle löytäneet. Keli oli aurinkoinen ja siinä +9 asteen tuntumassa. Tuuli oli aika navakka ja reitti tosiaan mäkinen. Se kulki kumpuilevaa maalaismaisemaa koko matkan ja periaatteessa ihan kaunis reitti. Oman juoksun ainana ei vaan hirveesti ehtinyt maisemia ihastella.

Lähdön tapahduttua päätin kiihdyttää kisavauhtiin nopeasti ja ihmettelin poikien jäävän kauas taakse. Lewis otti kiinni ensimmäisen kilometrin aikana ja hetken sain nauttia peesistä. Kolmen kilometrin jälkeen olin jo yksin ja vilkaisu taakse osoitti juoksuporukan olevan aika kaukana. Päätin että en jää odottelemaan, vaikka tuuli oli voimakas vastainen melkein puolimatkaan saakka. Valmentajaa ym ajeli autolla ohi ja pysähtyi aina katsomaan kisan etenemistä. Yritin tunnistaa kenen valmentaja oli aina kyseessä. Kovasti kelloa katsottiin, mutta mulle ei paljoa tietoa tullut missä iso kymmenen hengen porukka tulee. Välillä etäisyyden sanottiin olevan 200m ja välillä 100m. Myös sekunneissa se oli 20-40 sekuntia. Kympin jälkeen päätin yrittää juosta karkuun pojilta ja tavoitella hopeamitalia. Usko siihen vahvistui kisan edetessä. 12,5km kohdalla oli reitin vaativin ja pisin nousu. Vedin sen omasta mielestäni aika hyvin, mutta 15km paikkeilla sain kuulla poikien lähestyvän. Itellä alkoi siinä vaiheessa kisa tuntumaan jaloissa. Melkein 18km asti pääsin ennen kuin Jarkko ja Henri tulivat takaa ohi.  Maaliin oli vielä matkaa ja yritin vain pitää juoksun kasassa. Mitään hyytymistä ei tullut, mutta tuoreempivoimaiset kaverit vain painoivat kovempaa. Henri jäi iskuetäisyydelle ja hetken aikaa uskoin jo tavoittavani miehen ja nappaavani pronssia. Välimatka ei kuitenkaan juurikaan lyhentynyt ja keskityin vain siihen, että Jussi ei tule enää takaa ohi.

Maaliin saavuin neljäntenä ajassa 1.08,14, mikä oli 11 sekuntia Henristä. Kaikkeni olin antanut ja saatoin olla tyytyväinen päivän panostukseen. Rohkea yritys palkittiin ainakin melkein ja tulipahan kisasta mielenkiintonen seurattava niille, jotka reitin varrella olivat.

Omat tonnin väliajat oli: 3.07, 17, 06, 17, 17, 25, 10, 15, 37, 25 ja kympin jälkeen kun vastatuuli kääntyi myötäiseksi 3.13, 07, 01, 17, 13, 2.56, 10, 21, 16, 05.

Kaksi ylläolevaa kuvaa otti Juha Hellsten.

Tulokset
Juttua kisasta




2 kommenttia:

  1. Hieno juoksu Miika! Ihan ei kestänyt loppuun, mutta aina kannatta yrittää. Hyvällä reitillä voisi olla jopa ennätyskin haarukassa.

    VastaaPoista
  2. Kiitti, mielenkiintoinen ja huippujännä kisa oli ainakin omasta mielestä!

    VastaaPoista