torstai 13. helmikuuta 2014

Vaihtelevaa kulkua


Viime keskiviikon jälkeen treenit ovat jatkuneet normaalisti. Aika lailla väsytti Portugalin keikka ja veteraanilla menee muutenkin vähän kauemmin palautuessa. Päätinkin, että nukun paljon kun siihen on kerta mahdollisuus. En laittanut herätyskelloa soimaan koko viikolla ja esimerkiksi torstain pilateksen jätin suosiolla väliin. 

Tiistaina juoksin kaksi lenkkiä, kun jaksoin käydä aamulenkillä hyvin nukutun yön jälkeen. Edellisyönä olimme ajaneet Jyväskylään Helsingistä ja pakko oli nukkua pitkään. Aamulla 10km+6x100m ja illalla Leppälahdessa kympin reippaan +2+2km verkkaa+6x100m. Juoksu tuntui kulkevan yllättävän hyvin. Kroppa otti kierroksia ja vauhti kiihtyi koko ajan. Välillä käytiin jo 3.30 tuntumassa, mutta syke lähenteli silloin jo lukemaa 160. Hienoa oli kuitenkin juosta mäkisiä maastoja samaan aikaan kun Hanne ajoi Heralda hevosella omaa lenkkiään. Illalla oli hieronta.

Keskiviikkona oli graduseminaaripäivä ja vuorossa oli mun työn esittely. Onneksi olin Etiopiassa yrittänyt ahkeroida aiheen parissa, vaikka opiskeluinto ei ollut paras mahdollinen. Tein aineiston analyysiä ja yritin saada sen siihen muotoon, että työstä on helppo myöhemmin jatkaa. Sainkin ihan positiivista palautetta ja tästä on niin sanotusti hyvä jatkaa. Juoksupuolella juoksin aamupäivällä 21km kevyttä+3x100m ja päätin palautella loppupäivän. 

Torstaina (aamulla 9km+6x100m) käytiin kokeilemassa Hippoksella miten juoksu kulkee. Ohjelmassa oli 10x1000m 3.10 vauhdeista tasaisesti kiihdytellen. Kroppa olikin hiukan yllätyksekseni ei-kulkevaisessa tilassa ja matka taittui nihkeästi. Hengitys kyllä tuntui toimivan ja keuhkoihin virtasi ilmaa. Enemmän tukkoisuuden tunne oli jaloissa ja pakaroissa, mistä ei löytynyt puhtia. Ajattelin tiistaisen hieronnan painaneen jaloissa. Minuutin palautuksella juostuina tuo 3.10 vauhti tuntui sopivalta ja syke oli vain 165 tuntumassa eli alle anakynnyksen. Tuntui kovin työläältä kiihdyttää vauhteja tuosta ja jäinkin Jaakolle vedoissa. Ainoastaan vikassa vedossa (3.00) kun syke ylitti 170 eli anakynnyksen lähti käsijarru pois päältä ja juoksu alkoi kulkea. Tässä vaiheessa kautta ei ole syytä vielä intoilla liikaa ja vauhdit kyllä löytyvät. Kropalle pitää vain antaa aikaa palautua. Treenit jatkuvat normaalisti kuitenkin. 

Perjantaina lounastimme juoksuporukalla thailaisessa ravintolassa. Ruoka oli hyvää ja sitä oli paljon. Ehdin juosta alle 20km+6x100m kohtalaisella kululla. Illalla kävimme jälleen heppailemassa Leppälahdessa ja paluumatkalla käväsin Vaajakosken uimahallilla vesijuoksemassa 30min ja uimassa 15min. Pohkeet olivat sen verran tukossa edellispäivän vedoista ja siksi siis vesijuoksua illalla.

Lauantai aamupäivällä sateli lunta kun juoksin pitkää 30km lenkkiäni. Onneksi Haapalan Matti lähti tunniksi seuraksi niin aika kului kivasti. Lenkki tuli kuitenkin tehtyä ja pienen palauttelun jälkeen jaksoin jopa lähteä käymään shoppailemassa keskustassa ja illalla kävimme vielä Hannen kanssa elokuvissakin. 

Sunnuntaina oli parempi juoksukelin, mutta toisaalta sulava lumi teki alustasta liukkaan. Juoksin 15km reipasta 2km verkan jälkeen. Otin itselleni 5km väliajat ja ne näyttivät hyytyvinä 18.50, 19.20 ja 20.08. Ilmeisesti liukasteli otti lihaksistoon tai sitten en aivan räkä poskessa loppuun asti juossut. Keskisykkeet ja keskivauhti vitosen pätkillä oli 150/3.46, 154/3.52 ja 150/4.01 Seuraavana päivänä kun oli taas kova treeni. 

Maanantaina aamulla 9km+3x100m ja illalla kokeilu, miten 6x2000m kulkee. Ei kulkenut edelleenkään hyvin ja 3.20-10 vauhteihin (6.32/34/29/30/17) sai kyllä tehdä töitä. Syke ei taaskaan ollut kovin korkea, mutta vauhtia ei tahtonut löytyä viimeistä vetoa lukuunottamatta kun taas tuo 170 anakynnys ylittyi. Jätin kuudennen vedon tarkoituksella juoksematta. Avausvedot 5x80m ja loppuvedot 10x80m niin että ekat 40min kiihdyttäen ja 40m lasketellen kulkivat ihan hyvin. Samoin myös pakara/polvennostojuoksut, 10x6 aitaa kävellen, syväkyykkyhypyt sekä puntilla selät/vatsat. Verkat treenissä oli 4+3km. 

Tiistaina aamulla kävin Jaakon kanssa puntilla maksimipainoja siirtelemässä. Parin viikon tauko siitä työskentelystä tulikin, mikä ei varmaan kauheesti haittaa. Verkkasin 5km uimahallille ja yllätyksekseni puntti oli täynnä eläkeläisiä. Pienen odottelun jälkeen myös Jaakko saapui paikalle ja löysimme vapaata tilaa vapaiden tankojen lähettyviltä. Ohjelmassa oli sama puntti mitä tähänkin asti ja rauta nousi ihan kohtalaisesti. Tunnin siihenkin urakkaan sai kulumaan ennen 3km loppuverkkaa. Tein myös valmentajan suunnittelemat 10x100m ja tyytyväisenä menin lounasta syömään. 

Eilen keskiviikkona ei myöskään laiskoteltu kun aamun verikokeen jälkeen ulkoilin Jaakon kanssa 10km+6x100m. Hemoklobiini näytti olevan mulle hyvä 151 ja hematokriitti 46. Ei huolta siis veriarvojen puolelta, mutta varmuuden vuoksi syön vielä rautaa niin ei keväällä tulee yllätyksiä sen suhteen että rautavarastot olisivat tyhjentyneet kovan treenin seurauksena. Illalla reippailimme Jaakon kanssa 20km, mistä jälkimmäinen kymppi 4min vauhtia. Päälle vielä 10x100m normaalisti yllättäen hyvällä kululla. Sohjo ei jumittanut jalkoja ja varmaan uusista lenkkareista oli paljon apua. 

Tänään aamulla tunnin pilates ja tunnin kevyt aamulenkki. Aloin taas käymään pilateksessa ja toivon kropan pysyvän juoksukunnossa sen avulla. Paikat ovat kyllä olleet ihan hyvässä iskussa, mutta Suomessa kun ollaan ja liukasta kun on voi erinäisiä jumitiloja liukkaalla juostessa tulla. Toivotaan, että seuraavat kaksi kuukautta menevät harjoituksellisesti hyvin.

Magnus Helströmin kuvia Portugalin kisoista:










8 kommenttia:

  1. millaselta sun ravitsemus näyttää? syötkö paljon hiilareita, tai ootko koskaan laskenu kaloreita tms? teetkö ikin treenei tyhjällä vatsalla vai aamiaisen jälkeen? onko vinkkejä millanen aamiainen/ateria kannattais syödä ennen kovempaa reeniä ett jaksais muttei olis vastsaongelmia? kannattaa kiinnitää noilla treenimäärillä ettei palautuminen heikkene...treeni ei kulje jos ei oo energiaa lihaksissa :-)

    VastaaPoista
  2. Aamulenkki tyhjällä mahalla lasi vettä korkeintaan. Jos aamupäivällä on pidempi lenkki niin normi aamupala (kaurapuuroa, pari ruisleipää, lasi appelsiinimehua ja ehkä kahvia. Lauantain pitkälenkki samalla aamupalalla ja aina on energiat riittäny hyvin. Illan kovemmat vetoharjoitukset lounaalla ja ehkä joku jugurtti+leipä ennen treeniä. Maha ei mene sekaisin, vaikka tuntia ennen söisin. Kaloreita en laske, vaikka olen osallistunut ravitsemustutkimukseen. Sen mukaan söin ihan järkevästi.

    Joo treenata pitää ja syödä myös. Molempia tasapainoisesti. Palautusjuomana Powerbarin juomaa otan kovempien treeniän jälkeen.

    VastaaPoista
  3. Hienoja kuvia ja varsinkin tuo 6/6 kuva jossa auringon valo tulee ylhäältä ja siivilöi juoksijat (Miika&Jaakko). Ei muuta kuin tsemiä treeneihin, niin kyllä se kevään mara kulukoo! ek

    VastaaPoista
  4. Juoksit eilen ohitseni aamulle. Ihan uteliaisuudesta,millaista km-vauhtia sinulle on kevyen aamulenkin vauhti?

    VastaaPoista
  5. Moi, taisi olla viitaniemen kohdalla. Luulisin vauhdin olevan 5min/km talvisin ja kesäisin puoli minuuttia kovempaa. Torstain aamun jälkeen iski flunssainen olo ja tänään lauantaina vielä huilailen...

    VastaaPoista
  6. Jep,oikea havainto. Nyt malttia tervehtymiseen.

    VastaaPoista
  7. Minuu alko kiinnostaa tuo yaya villlage, millanen paikka se oli? Oliko hyvät huoneet, rauhallista (=ei bileitä tms metelöintiä pikkutunneille :D), paljon porukkaa majapaikassa? Entä millanen oli täyshoitoon kuuluva ruokabuffetti? Löytyikö aamiais/lounas/päivällispöydistä mitään suomalaista esim puuroa/maitotuotteita, entä oliko miten tarjolla protskun lähteitä lihaa kanaa kalaa, vai joutuiko jollain maissiletuilla sinnittelemään leirin ajan? Olisi mukava jos ehtisit hiukan avata, tuonne olisi huikeeta päästä mutta kiva tietää etukäteen millaset olot paikan päällä on :)

    VastaaPoista
  8. Lue eka kaikki mun ja Jaakon tekstit: http://jaakkonieminen.blogspot.fi/ sekä katso youtubeen laittamani videot. Saat niistä aika hyvän kuvan. Bileitä ei paikalla ollut, mutta jotkut paikalliset viikonloppuvieraat saattoivat olla äänekkäitä ja häiritä aikaisin nukkumaan meneviä urheilijoita. Buffettia ei ollut vaan ruokaa sai tilata listalta. Ruoka oli hyvää ja ravitsevaa joskin neljä viikkoa samaa ruokaa alkoi maistumaan samalta. Lihapuoli oli kunnossa: se oli maukasta ja hyvin valmistettua. Sikaa ei ollut saatavilla ja keitetyt perunat olivat raakoja. Maissia ei Etiopiassa käytetä ollenkaan, vaan Durum vehnästä tehdään esim injeraa, minkä syöminen vaatii kyllä totuttelua. Lisäksi oli omaa aamupuuroa, mitä en maistanut. Oli kuulemma hyvää ja täyttävää.

    Minkä niminen kaveri olet? Etiopiaan vaan reenaamaan! Kirjoitin Juoksija-lehteen pikku jutun, minkä pitäis tulla ulos huhti- toukokuulla.

    VastaaPoista