sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Suomen mestarina



Unelma Suomen mestaruudesta toteutui vihdoinkin eilen vuosien yrittämisen jälkeen. Henkilökohtainen mestaruus on aina eri asia kuin maastojoukkue- tai viestikulta. Vielä kun se tulee kuninkuusmatkalta niin mikäs sen mukavempaa. Finlandia maratonin yhteydessä juostu SM-maraton oli kuitenkin toivottavasti vielä välitavoite kohti ensi kesän Zurichin EM-maratonia. Sinne pääseminen vaatii lähes täydellistä onnistumista kevään näyttömaratonilla sekä tiukkaa treeniä. Olosuhteet ja tukirengas Jyväskylässä on kunnossa. Liitolta turha on odotella henkistä tai rahallista tukea. Mikäli saavutan rajan 2.18, mikä nyt on virallisesti annettu, tulee postista kirjekuori missä on liiton logo ja lentolippu. Siinä vaiheessa odotetaan menestystä ja niin edelleen. Sitä ennen on yksi ja sama mitä vuoden aikana tekee ja miten. Tähän on tultu. Ja kuten sanoin mun kohdalta 2.18 vaatii ns pöljää päivää. Se tarkoittaa hyvää keliä, terveitä jalkoja ja täydellistä peesiä.

Mutta oman tekemisen pariin. Kulunut viikko oli aika kiireinen. Veteraanimaanteiden jälkeen palauttelin maanantaina kahdella lenkillä (10+15). Päivän kohokohta oli kuitenkin sormusten vaihto rakkaan Hannen kanssa. Tiistai aamuna olin radio Keski-Suomen haastateltavana ja eetterissä 8.40. Haastatelija luuli minun tavoittelevan maratonin Suomen ennätystä ja korjasin tavoittelevani mestaruutta. Asiaan kun päästiin juttelimme ruokailusta, onnen amuleteista, kisapäivästä. Iltapäiväksi oli käyntiä myös radalla vauhtia hakemassa, missä juoksin 400/600/1000/1000/400/200. Tonnit oli 3min ja 2.55 ja lyhyemmät vedot suunilleen samalla rytmillä. Juoksu tuntui hyvältä vaikka mielessä kalvoi mahan kunto. Se oli ollut koko viikon verran sekaisin ja lenkillä tuli puskareissuja. Hyvin se kuitentenkin parani ja energiat imeytyivät lauantaiksi. Myös urheilujuoma imeityi hyvin kisan aikana. Ratatreenin verryttelyt 4+3km, käynti selkiä ja vatsoja tekemässä sekä illalla hieronta.

Keskiviikkona juoksin kaksi lenkkiä 6+15km. Torstaina vain 12km, minkä  juoksin Leppälahden hiekkamaastoissa samalla kun Hanne ajoi hevosta. Perjantaina opiskelin vielä normaalisti ja luento oli heti aamu kasilta. En jaksanut mennä aamulenkille vaan alkuillasta juoksin 7km +3x1min kisavauhtista vetoa. Kroppa tuntui latautuneen sopivasti ja juoksi kulki treenin lopussa. Tankkasin ruuan lisäksi hiilaripitoista urheilujuomaa, minkä pitäisi tehdä pieni pöhö olo. Sitä ei tullut ja ihmettelinkin, miten kroppa on latautunut. Huoli oli turha sillä kisassa energiaa riitti.

Perjantaina kävimme hakemassa numerolaput Kuokkalan Graniitista ja Keskisuomalainen nappasi kuvan. Kisapäivän lehdessä heti mua veikattii mestariksi. Kävin myös haastateltavana Urheiluruutu 50v juhlakiertueen rekalla puolitoista tuntia ennen kisaa. Aika kiirusta siis oli, mutta sain pidettyä mielen rauhallisena. Pyöräilimme Kuokkalaan Hannen kanssa, joka juoksi kympin lenkin 54minuuttiin. Ehdin hetken makoilla puupenkillä ennen verryttelemään lähtöä. Viivytin sitä mahdollisimman myöhään ja sellaiset 2km melko reipasta juoksua tein. Suoraan siitä sitten viivalle ja jutustelua juoksukavereiden kanssa. Startti tapahtui Finlandia hymnin jälkeen ja baana oli auki. Alkumatkasta pidin vain mielessäni että malttia malttia. Pikkasen reippaasti silti lähdin ja Hollannin Fijs olisi ollut hyvää juoksuseuraa, mutta hän jäi hieman alussa. Hyvin hän tuli yli puolimatkaan asti ja yhdessä olisimme aivan hyvin voineet juosta. Hän kuitenkin hyytyi pahasti ilmeisesti 30km jälkeen, mutta meinaa startata Amsterdamissa reilun kuukauden päästä!

Juoksu kulki kisassa tosi helposti alussa. Lämmintä oli aika lailla ja päätin juoda kaikki nesteet pulloista. Otin myös geelejä reippaasti. Puolimatka tuli pikkasen alle 1.13 ajassa, minkä jälkeen oli vaikea hetki. Oikea takareisi pikkasen ilmoitteli olemassa olostaan ja mietin pääsenkö maaliin. Vauhti pysyi kuitenkin tasaisena koko ajan, vaikka etukäteen ajattelin juoksevani 3.25 vauhtia. Nyt se vakioitui 3.30 paikkeille, mutta en ressannut asiasta. Edellä ajoi moottoripyörä eikä juoksijoita ollut väisteltävänä. Kannustus oli hienoa pitkin reittiä, mutta varsinkin satamassa ja Kuokkalan sillan alla. Juottajista Jari ja Ari tekivät tärkeää työtä Alballa ja Viherlandiassa. Kahdella muulla ei ollut ketään ja yhden pullon missasin 15km nurkilla kun joku seisoi pöydän edessä. Muuten suu pysyi kyllä kosteana ja neste imeytyi sitä kautta koko ajan. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä olin jo aivan varma että maaliin ainakin pääsen. Sain koko ajan kannustusta, mikä teki hyvää. Pyrin pitämään juoksun ryhdikkäänä ja hengityksen rauhallisena. Ajattelin yrittäväni kauden kotimaista kärkiaikaa, mikä on Janne Holmenin nimissä 2.26. Se ei kuitenkaan mennyt, mutta 2.27.32 oli kyllä ihan tyydyttävä yksin juostuksi. Isoin asia kuitenkin oli SUOMEN MESTARUUDEN voittaminen monen vuoden yrittämisen jälkeen. Lewis Korir rahajuoksijana ilmeisesti päätti keskittyä ensi viikon Iso-Syöte mäkikisaan ja sitä seuraavan viikonlopun Lidingöloppettiin missä on voittajalle tuhansia euroja tarjolla. Hyvä näin ja meitsi sai voittaa. Ilmeisesti asia vaikutti Ylen toimintaan sen verran, että eivät tulleet kuvaamaan Finlandia/SM-marathonia ollenkaan eikä urheiluruudussa ollut mitään mainintaa skabasta. Viime vuonna oikein haastateltiin juoksijoita, mutta kisa olikin Vantaalla kehäkolmosen sisäpuolella. Niin tai näin ei tätä ihan pelkästään julkisuuden vuoksi tehdä.

Maalissa otin ilon irti kuten 2009. Tuulettelin, läpsyttelin käsiä ja JKU:n johtoporras oikein heitteli mua ilmaan. Näytin kuinka hyvältä tuntui ja toivottavasti myös yleisö nautti. Vanhemmat ja sisko sekä veli olivat paikalla myös onnittelemassa. Pääsin elämäni ensimmäistä kertaa doping testiin ja haastattelijoita/ onnittelijoita riitti. Väsy alkoi hiipiä mieheen pikku hiljaa ja pyöräilimme Hannen kanssa tyytyväisinä kämpille. Jalkapöytä kipeytyi aika lailla kisasta, mutta luulen sen menevän ohi aika nopeasti. Rakkoja tuli neljä sekä yksi mustunut varvas. Pikkujuttuja kuitenkin ja nyt aloitan ylimenokauden vieton! Moroo.
 

13 kommenttia:

  1. Onnea mestaruudesta! Oli se sun juoksus kyllä upeeta katottavaa. Näytti niin rennolta ja kevyeltä.

    VastaaPoista
  2. Onnittelut molemmista hienoista tapahtumista! Juoksukuvasi ovat tietysti aina mukavaa katsottavaa, mutta ainakin naisfanisi kyllä odottavat sitä kihlajaiskuvaakin;)

    VastaaPoista
  3. Tällaisen kuntomaratoonarin silmään meno oli kyllä huimaa. Varmasti myös ainakin joku monilahjakas lajivalintaa arpova junnu päätyi eilen tahtomaan isona Miika Takalaksi :). (Vaikka mun mielestä esim. urheiluruutu, tahtomattaan tai tahattomasti, ei tätä asiaa toiminnallaan millääntavoin edistänyt!)

    Onnea mestaruudesta! Tsemppiä myös tuleviin haasteisiin ja tekemiseen!

    VastaaPoista
  4. Onnea vieläkin!
    Hienoa, että näytit tuplaonnellisuutesi maalissa ja jäit maalialueelle pitemmäksi aikaa...olisi ollut myös televisioinnin arvoinen kisa!
    Tänä vuonna ei perheemme oma maratoonari ollut baanalla, mutta Finlandian hienon fiiliksen vuoksi oli kiva olla paikalla lastemme koulun pihalla hurraamassa maaliin tulijoille... hienoa!

    VastaaPoista
  5. Onnea mestaruudesta.
    Paljon oli asiallista kritiikkiä, mutta en
    kyllä tajunnut, miksi kritisoit sul:lää?
    Millä tavalla liiton tulisi tukea tässä?

    t. lukijasi

    VastaaPoista
  6. Mun mielestäni huono ehdotus SUL:lta ehdottaa, että SM-maraton juostaisiin esim. Tukholman maratonilla. Oli hyvä, että tyrmäsit tuon ehdotuksen Miika. Olen sun kanssa samaa mieltä, että tuo kisa pitää ehdottomasti juosta Suomessa!

    VastaaPoista
  7. Urheileminen je leireily maksaa. Kisoissa käyminen, hieronnat, varusteet ym. Kotimaan leireihin ei meitsillä taida olla asiaa, mutta olisihan se kiva nähdä syksyn ja talven mittaan muita kotimaisia kestävyysjuoksijoita. PM-kympille ja maastoihin ei säästösyistä lähetetä juoksijoita ollenkaan, vaikka maaotteluun kyllä lähti valmentajaa ym. Toinen puoli on yhteydenpito juoksijoihin. Nyt se on aika olematonta. Valmennusohjeita ym olisi helpompi kysyä kun olisi linja auki. Lisäksi esim. oma valmentaja Antero olisi iloinen jos hän saisi valmennusapua.

    Muille kiitos onnitteluista!

    VastaaPoista
  8. Paljon onnea Miika Suomen mestaruudesta!

    Ja sitten toinen juttu. Kirjoitit siitä, että sulla oli lievää kilpirauhasen liikatoimintaa. Sitä kannattaa seurata tarkkaan ja käydä vähintään 2-3 kuukauden välinen verikokeissa seuraamassa sitä. Se kun riistäytyy kunnon basedowin taudiksi, niin voit unohtaa EM-maratonin saman tien. Mulla todetiin v. 2005 kilpirauhasen vakava liiktatoiminta. TSH oli niin alhainen, että sitä ei pystynyt mittamaan ja T4V puolestaan yli kymmenkertainen normaalitasoon nähden. Leposyke oli 70. Kone kävi hirveillä ylikiekoilla. Hyydyin jo kympin lenkillä. Vaikka moni juoksija on sanonut meikäläistä läskiksi, niin silloin oli posket lommolla. Kun katon joitain kuvin siltä vuodelta, niin olen kuin sytöpäpotilas, mutta en kiinnittänyt asiaan huomiota, koska aina on sanottu pikemminkin läskiksi kuin laihaksi. Menin lääkäriin vasta kun ste sanoi, että jätkä on muuten reenannu, kun on posket niin lommolla, vaikka ite tiesin etten ollut pystynyt reenaamaan kunnolla, kun ei jaksanut. Verkokeiden jälkeen mut määrättiin sisätautien erikoilääkärille. Kävin myös kilpirauhasen ultraäänikuvassa ettei ole srtuuma. Aluksi söin Tyrazolia 3 tablettia päivässä ja kuukauden välein piti käydä verikokeissa ja sisätautilääkärillä. T 4 V lähti normalisoitumaan aika nopeasti ja jo 4 kuukauden kuluttua se oli normaalin rajoissa, mutta TSH kesti varmaan puoli vuotta palautua normaaliksi. Tätä taustaa vasten ihmettelen suuresti että pystyin silloin juoksemaan 4 kuukauden päästä taudin havaitsemisesta Frankfurtissa 2.34, mutta eräs syy siihen olin että taudin jäljiltä oli silloin edelleen kevyessä kunnossa, mutta T4V oli silloin jo normaali. Onneksi sain pätevän sisätautilääkärin. Joillain on kestänyt vuosikausia löytää sopiva annotus siihen lääkityksen, jolloin TSH sahaa koko ajan liikatoiminnnan ja vajaatoiminnen välillä. Nykyään mulla on arvot normaalit, mutta joudun käymään 3 kuukauden väleinen verikokeissa ja sisätautilääkärillä. Alhaisimmillaan lääkitys oli vain yksi tyrazoli päivässä, mutta se oli liian vähän ja arvot lähtivät taas menemään väärään suuntaan. Tällä hetkellä syön 2 tablettia tyrazolia päivässä ja yhden tabletin Thyroksinia.

    VastaaPoista
  9. Onnea Miika Suomen mestaruudesta!

    VastaaPoista
  10. Terve!
    Onnea yleisen sarjan Suomen mestaruudesta,se on veteraanilta kova suoritus!

    Huomasin Turengin SM-kisojen palkintojen jaossa,että sulla oli Merrelin paljasjalkatossut jaloissa.
    Oletko niillä paljonkin treenannut?
    Itse olen käyttänyt muutaman vuoden niitä ja vastaavia paljasjalkatossuja.Pelkkiä hyviä kokemuksia mulla ja nykyisin teen kaikki kovat niillä.

    VastaaPoista
  11. Onnittelut vielä Suomen mestaruudesta Miika. Kyllä Sinä sen ansaitsitkin ja kaikkein hienointa, että se tuli omalla kylällä (=Jyväskylä).
    Kaiken kukkuraksi se on JKU:n sadas mitali olympialajeissa aikuisten sarjassa. Oli hienoa kuunnella reittipäälliköiden kertomana kuka johtaa ja kun vielä jaksoit painaa loppuun asti, niin se oli siinä.
    Mukavaa oli myös heitellä tuoretta mestaria ilmaan - ei sellaista herkkua oltu maratonilta tarjoiltu seuralle kuin 40 vuotta aiemmin (Reino Paukkonen) , jos jätetään pois tuo vuoden 1982 joukkuemestaruus (Sippola- Liukkonen - Vuorimaa).
    EsaKaihlajärvi

    VastaaPoista
  12. Voittaminen omalla kylällä oli kyllä hieno juttu ja oli jo lähellä vuonna 2009. Puolestani SM-maratonin voi juosta vaikka joka vuosi Jyväskylässä. Reitti on hyvä ja niin myös ajankohtakin.

    Zeta: palataan tuohon asiaah myöhemmin. Menen kuitenkin kohta taas kontrolliin ja katsotaan miltä kilppariarvot nyt näyttävät. Sitä ennen kuitenkin kaksi viikkoa huolia. Meitsi on lomalla ny!

    VastaaPoista
  13. Risto: Ostin Merrelit kun viidellä kympillä sain Kesportista. Olen käyttänyt niitä vain käveleskelyyn ja hyviltä ovat tuntuneet. En silti niillä lenkille lähtisi sen verran ovat ohkaset. Kesäisin juoksen vetojen jälkeen avojaloin nurmikolla, mikä on vähän sama juttu. Tekee hyvää jalkapohjan lihaksille.

    VastaaPoista